Gjengen i Faktisk.no kan juble av glede etter at milliardærer kjøper seg inn på eiersiden. Foto: NTB Scanpix.
annonse
annonse

På fredag ble det kjent at Amedia og Polaris går inn som eier av Faktisk.no. Det får nordmenn til å se rødt.

Amedia og Polaris er kjempeaktører i medie-Norge.

Faktisk.no ble opprettet som en selvstendig redaksjon 5. juli 2017, da med blant annet NRK, VG, Dagbladet og TV 2 som eiere. Hovedformålet var å faktasjekke det offentlige ordskiftet, drive kildekritikk og kontrollere opplysninger som framkommer i norske medier. Det var det som ble påstått

annonse

Men ikke alle har vært like begeistret.

Nyhetsredaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, var en av de som gikk til angrep på nettsiden da faktisk.no beskyldte Nettavisen for å spre falske nyheter.

“Faktisk.no ble opprettet for å faktasjekke norsk presse, men vil ikke la seg faktasjekke selv. I stedet tyr de til lurvete snarveier og nekter å vise fram en redelig metodikk som lar seg etterprøve”, skrev han i et tilsvar for et halvt år siden.

Heller ikke Resett har alltid vært imponert over kvaliteten eller uavhengigheten av det Faktisk.no leverer. Se et utvalg saker her.

annonse

Slaktes på sosiale medier

Senere har det kommet massiv kritikk på sosiale medier fra personer som mener faktisk.no er en støttespiller for sine eiere, og at de er partiske i hvem de faktasjekker.

Da VG omtalte saken tidligere på fredag var det ikke mye oppmuntring å spore i kommentarfeltet.

“Styrkes og styrkes, vil vel heller kalle det svekkes. Faktisk.no burde ha vært helt uavhengige” skriver en person, mens en annen sier at faktisk.no mistet det lille av troverdighet de hadde ved å bli en del av Amedia og Polaris.

På sosiale medier er ordbruken mot faktisk.no enda verre.

annonse

Utenom driftsstøtte fra eierne, har Faktisk.no fått støtte fra Fritt Ord, Dagbladets stiftelse, stiftelsen Tinius og Facebook. I tillegg samarbeider Faktisk.no med NTB og Retriever om distribusjon og databasetilgang.

Amedia styrket sin posisjon i medienorge i fjor da Nettavisen ble kjøpt opp. Nå har de også investert i det organet som skal faktasjekke de mediene de også eier. Altså i tillegg til at de mediene som skal faktasjekkes også eier faktasjekkeren.

Alt dette skjer angivelig under helt frie redaksjonelle tøyler for Kristoffer Egeberg i Faktisk.no.

Det er ikke kjent om det på pressekonferansen ble snakket om “å sitte med bukta og begge ender.” Men ordtaket lever videre.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon