TRONDHEIM 20030219 Strømprisen når stadig nye høyder. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
annonse

Tidenes varmeste mai måned, kombinert med fravær av vind og nedbør førte til kraftig hopp i strømprisene i mai.

annonse

Den fellesnordiske systemprisen på strøm endte til slutt på 33,46 euro per megawattime i mai, den høyeste maiprisen på fem år, opplyser Los Energy , Norges største kraftleverandør til bedriftsmarkedet.

annonse

Prishoppet kommer på tross av kraftig snøsmelting og flom flere steder i landet. Siden det kom minimalt med nedbør og var svært lite vindkraft, falt imidlertid ikke prisen så lavt som den ofte gjør i løpet av snøsmeltingsperioden. Sammenlignet med snittet for mai måned de siste fem årene ligger strømprisen 22 prosent høyere. For den siste tiårsperioden er imidlertid prisen nærmere gjennomsnittet.

– Vannmagasinene i Norden har høyere nivåer enn normalt for årstiden, men beregninger viser at snømengden er mye lavere enn normalt. I sum blir det altså mindre tilgjengelige vannressurser i Norden neste vinter, slik det ser ut nå, fastslår kraftselskapet.

annonse
annonse

Ifølge Aftenposten ser strømprisen for privatkunder ut til å bli eksepsjonelt høy denne sommeren. Mai får den høyeste gjennomsnittlige strømprisen siden 2011, ifølge tall for Oslo-området på Nordpool-børsen. Og strømprisen vil bli værende høy lenge.

– Med den snøsmeltingen vi venter, ser vi ut til å få 10 terawattimer (TWh) for lite vannkraftressurser i Norge rundt midten av juni, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.