TRONDHEIM 20030219 Strømprisen når stadig nye høyder. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidenes varmeste mai måned, kombinert med fravær av vind og nedbør førte til kraftig hopp i strømprisene i mai.

Den fellesnordiske systemprisen på strøm endte til slutt på 33,46 euro per megawattime i mai, den høyeste maiprisen på fem år, opplyser Los Energy , Norges største kraftleverandør til bedriftsmarkedet.

Prishoppet kommer på tross av kraftig snøsmelting og flom flere steder i landet. Siden det kom minimalt med nedbør og var svært lite vindkraft, falt imidlertid ikke prisen så lavt som den ofte gjør i løpet av snøsmeltingsperioden. Sammenlignet med snittet for mai måned de siste fem årene ligger strømprisen 22 prosent høyere. For den siste tiårsperioden er imidlertid prisen nærmere gjennomsnittet.

– Vannmagasinene i Norden har høyere nivåer enn normalt for årstiden, men beregninger viser at snømengden er mye lavere enn normalt. I sum blir det altså mindre tilgjengelige vannressurser i Norden neste vinter, slik det ser ut nå, fastslår kraftselskapet.

Ifølge Aftenposten ser strømprisen for privatkunder ut til å bli eksepsjonelt høy denne sommeren. Mai får den høyeste gjennomsnittlige strømprisen siden 2011, ifølge tall for Oslo-området på Nordpool-børsen. Og strømprisen vil bli værende høy lenge.

– Med den snøsmeltingen vi venter, ser vi ut til å få 10 terawattimer (TWh) for lite vannkraftressurser i Norge rundt midten av juni, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]