Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron i Achen da Macron fikk Karlsprisen for sitt bidrag til europeisk samarbeid i mai. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 161
 •  
 •  
 •  
 •  

Da Merkel lettet på sløret søndag, ble det omtalt som en imøtekommelse av Macrons bønn om investeringer og støtte til gjeldsrammede euroland.

– For å lykkes med økonomien, er vi nødt til å stabilisere euroen på en bærekraftig måte. De eksisterende mekanismene holder ikke, sa Merkel i et intervju med avisa Frankfurter Allgemeine.

Merkel og Macron har lovet å presentere et felles veikart for reformer under EU-toppmøtet i Brussel 28. og 29. juni.

Merkel sier at hun vil støtte gjennomføringen av en lenge varslet bankunion og opprettelsen av et europeisk pengefond (EMF). Det skal ta utgangspunkt i EUs eksisterende krisefond ESM og kan redusere avhengigheten til Det internasjonale pengefondet (IMF), mener Merkel.

Regnværsdag

Den tyske statsministeren er også tilhenger av et felleseuropeisk investeringsbudsjett. «Regnværsdagsfondet» skal bidra til å jevne ut økonomiske forskjeller mellom rike og fattigere land som sakker akterut innenfor forskning, teknologi og innovasjon, ifølge Merkel.

Macron var innom alt dette da han presenterte sine ambisiøse visjoner for EU i en tale i fjor høst. Men han ønsker enda større integrasjon av økonomiske beslutningsprosesser i eurosonens 19 medlemsland.

Gjeldsunion

Frankrikes president har for eksempel tatt til orde for å opprette et eget eurosonebudsjett og utnevne en egen finansminister for eurosonen. De planene er blitt møtt med en kald skulder i Berlin, som er svært skeptisk til å gi avkall på mer pengemakt.

Merkel setter også foten ned for sammenslåing av gjeld, eller det hun kaller en «gjeldsunion».

Hennes uttalelser ble møtt med jubel i Paris. Macrons kontor konkluderer i en uttalelse søndag med at Merkels syn er tilnærmet på linje med det franske.

NTB-DPA-AFP

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 161
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]