U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin arrives at a press conference during a meeting for the G7 Finance and Central Bank Governors in Whistler, B.C., on Saturday, June 2, 2018. (Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

USAs president Donald Trump antydet nylig at han vil skrote handelsavtalen NAFTA og heller søke bilaterale handelsavtaler med Mexico og Canada. Samtidig har han også kunngjort at USA innfører ekstratoll på import av stål og aluminium fra flere av USAs nærmeste allierte.

annonse

Mnuchin hadde sin fulle hyre med å svare for dette da han møtte finansministrene fra Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, Italia og Canada i Whistler i Canada denne helgen.

Ifølge en canadisk kilde hadde landets finansminister Bill Morneau organisert møtet slik at deltakerne kunne stille seg i kø for å uttrykke sin misnøye til den amerikanske finansministeren en og en av gangen.

I etterkant uttalte Morneau at han og de fem andre finansministrene stilte seg bak et krav om at Mnuchin tok deres bekymringer med videre til Trump.

– Vi ga uttrykk for vårt kollektive håp om at han videreformidler beskjeden om at vi er dypt skuffet over USAs handlinger, og at vi er bekymret for at de er lite konstruktive, sa han.

Mnuchin valgte på sin side å hovedsakelig lytte, og snakke lite, ifølge diplomatkilder. Isteden sa han at diskusjonen heller kunne fortsette under G7-toppmøtet i Quebec neste uke.

Videre understreker han at USA ser på de øvrige G7-landene som nære allierte.

– Jeg tror det var en kommentar om at dette var et G6+1-møte. Det var det ikke. Vi tror på G7, sa Mnuchin.

NTB-AFP

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.