Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Når norsk sol er på sitt sterkeste starter mange barn og unges ferieaktivitet nummer én: Sommerskolene. Arrangører og eksperter minner om å oppsøke skyggen. Med en gang sommerferien er i gang ved sankthans, starter også sommerskolene, svært mange av dem med heldagsprogram utendørs.

annonse

Annonse

– All den fysiske aktiviteten, det være seg fotball, klatring, vannsport eller annen idrett og lek – det er fantastisk bra, men vi må ikke glemme et par viktige ting. Dette er tiden da sola er på sitt sterkeste i Norge. Da er det viktig å ha en strategi for hvordan man skal få pauser fra sola i løpet av en lang utedag, sier forsker Lill Tove Nilsen ved Statens strålevern til NTB.

Solvettreglene går i korthet ut på å beskytte seg fra sola, helst med klær og skygge, og med solkrem med minst faktor 15 når man er eksponert for direkte sollys.

annonse

Annonse

– Frisk luft og aktivitet er flott, men arrangører og andre med ansvar må sørge for at det er tilgang på skyggesteder dagen gjennom og ha en tidsplan som inkluderer fellespauser borte fra sola, særlig mellom klokken 12 og 15, når solstrålene er sterkest, sier hun.

annonse

Annonse

Samarbeid
Norges største sommerskolearrangør er Norges Fotballforbund og TINE som for 21. år på rad tilbyr TINE Fotballskole. I år skal 69.000 barn og 11.000 trenere, inkludert en stor andel er ungdommer og frivillige være med på fotballskoler over hele landet.
– Det er stort, kjempegøy, men vi er veldig klar over at det kan bli mye sol. Det tar vi på ytterste alvor, og vi har samarbeidet med Kreftforeningen om dette, forsikrer fagansvarlig for TINE Fotballskole, André Paulsen, i Norges Fotballforbund.

– Alle våre arrangører har tilgang på en portal med forberedelser for en vellykket fotballskole, der solvett er en viktig del og har et eget punkt på sjekklista.

Ute på banen er det ikke så lett å finne skygge, og å ha på solhatt og solbriller er ikke så enkelt å kombinere med fotballspill. Men de fleste fotballskolene har en lunsjpause på en time en gang mellom 11.30 og 13, og den oppfordres det til å ta i skyggen.

– Vi har også poengtert at det bør være tilgang til skygge ellers også, slik at disponibel tid kan tilbringes vekk fra sol, sier Paulsen.

annonse

Annonse

Sjøskoler
Leder i forebyggende avdeling i Redningsselskapet, Kristin Wiig Sandnes, opplyser at de i år har rundt 1.000 barn som deltar på ulike sommerskoler. De har i tillegg sjøleire og arrangementer i samarbeid med skolene landet rundt.

– Vi har alltid vært opptatt av været, det er en del av det å lære barn om å oppholde seg i båt. Å være ved sjøen og på sjøen når det er sol, gir en flerdoblet effekt. Vannet reflekterer strålene, og det må man lære. Å bruke solkrem og annen beskyttelse er like viktig da som det er å bruke ullundertøy når det er kaldt, sier hun.

– Vi sørger for å ha lavvoer og skyggetilgang, samt muligheter til innetid. Vanligvis er vi faktisk mest utsatt for kulde, så solstikk og solbrenthet er for å være helt ærlig nesten en herlig problemstilling flere steder for oss. Mange steder handler vår planlegging om å ha steder å komme inn og varme seg, sier Wiig Sandnes.

Bygge skygge
I fjor kom en felles uttalelse fra Nordiske strålevernmyndigheter til kommuner og byplanleggere om å utvikle gode skyggesteder for barn og unge. Bakgrunnen for uttalelsen er at stadig flere mennesker i Norden får hudkreft, og at tilgangen på skyggesteder må bli bedre. Forslagene inkluderer seildukstak på lekeplasser, gjennomsiktig tak med UV-filter på uterestauranter, treplanting på åpne plasser eller benker som står under større konstruksjoner. Dette er eksempler på steder arrangører kan ha i tankene når de planlegger sommerskolenes pausesteder og skyggemuligheter.
Kreftforeningen tipser også om sine solvennrutiner, som er utviklet for såkalte solvennbarnehager. Det er i dag registrert over 1.600 barnehager i Norge, der de har fått på plass rutiner for de solrike dagene.

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: