Muslimer i fredagsbønn i gatene i Paris, 17. desember, 2010. Foto: Reuters/Charles Platiau
Del saken
 • 286
 •  
 •  
 •  
 •  

I Brest ble barn advart om at de vil bli forvandlet til aper eller griser hvis de hører på musikk. Advarselen kom fra en salafistisk imam. Salafisme er ifølge Store norske leksikon en moderne puritansk og reformistisk tilnærming til islam som legger avgjørende vekt på å vende tilbake til en bokstavelig tolkning av de islamske grunnlagstekster Koranen og hadith, og som ønsker å «renske» islamsk tro og praksis for det som anses som «ikke-islamske» elementer. Ifølge Clarion Project er franske nasjonale sikkerhetsmyndigheter stadig mer bekymret over den økende tilslutningen til salafismen.

En nylig utgitt rapport fra Central Territorial Intelligence Service (SCRT) peker på at salafismen innebærer “en lesning av islam som er uforenlig med verdiene til Den franske republikk.”

Ikke bare er denne radikale islamismen regnet som en portal for terrorisme, men grensen mellom den og moderat islam er tynn, skriver den amerikanske tenketanken.

Mange salafister fordømmer demokrati, likestilling, musikk og poesi. Rundt fem prosent av Frankrikes rundt 5,7 millioner muslimer besøker jevnlig radikale moskéer. Men antallet har vokst kraftig de siste årene. I 2004 hadde den radikale retningen innen islam 5000 tilhengere i Frankrike, i 2010 var antallet øket til 12000. I dag regner man med at bevegelsen har rundt 50 000 tilhengere.

Disse tallene inkluderer imidlertid ikke de som ikke går til gudstjenester, men ber hjemme i stedet. Den franske etterretningen har observert en sterk sammenheng mellom områder preget av fundamentalisme og de som er preget av kriminalitet, særlig narkotikahandel.

Rapporten fra SCRT indikerer at tilbedelse ofte finner sted i leiligheter, hus, nedlagte næringslokaler, gymnasier, garasjer og kjellere. I noen tilfeller, på grunn av mangel på plass, ber muslimene i tilstøtende gater, blokkerer trafikk og forårsaker sikkerhetsproblemer.

Korsika er den eneste regionen i Frankrike som ikke er berørt av fenomenet.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 286
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]