Finn.no stoppet annonsering av valper. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

En oppdretter av hunder ville annonsere en privat hund for salg, men fikk beskjed fra Finn.no om at det ikke var mulig fordi hunden var importert fra utlandet som valp, for øvrig helt lovlig og i tråd med regelverket. Da han forsøkte å få en forklaring på den merkelige regelen, og truet med å tipse Resett.no om det han mente var en uforståelig regel, fikk han en ny beskjed «Du får ikke annonsere for noen hunder hos Finn.no, heller ikke for hunder født i Norge.»

annonse

Oppdretteren ville ha en forklaring på hvorfor han som oppdretter ikke lengre fikk anledning til å annonsere valpene sine på Finn.no, noe som i praksis vil bety at han må nedlegge virksomheten sin. Finn.no er blitt så sterke og enerådende i markedet for annonser at det i praksis ikke finnes konkurrerende muligheter. Selv om oppdretteren tidligere har brukt Facebook og sosiale medier i tillegg til Finn.no har 95 prosent av bestilte valper kommet som et resultat av annonsen på Finn.no.

Da oppdretteren sjokkert og frustrert ba om en forklaring på hvorfor han ikke kunne annonsere for norske valper, og forsøkte å forklare konsekvensene av det, og fortsatt truet med å gå til mediene med saken, fortrinnsvis Resett.no, fikk han en ny mail, med følgende beskjed: «Du informeres herved om at du ikke lenger vil ha tillatelse til å annonsere noen form for dyr på FINN, dette gjelder altså ikke bare hunder (utenlandske eller norske) men også alle andre dyr.»

PR og informasjonsansvarlig på Finn.no, Kristine Eia Kirkholm, skriver til Resett.no at begrunnelsen for forbudet mot annonser for importerte hunder er at det forekommer at hunder smugles inn i landet. Til oppdretteren, som for øvrig er leder for Norges Dyrevernforbund, skriver Finn.no også at det er uønsket å støtte opp under utenlandske «valpefabrikker».

«Denne regelen vil beklageligvis sette begrensninger for noen. Vi har prøvd å regulere det ved å ha en regel der man hadde lov til å selge hunder importert fra utlandet hvis man hadde tillatelse for kommersiell import fra Mattilsynet, men dette hjalp lite, siden det ikke finnes noe register hvor vi kan slå opp dokumentasjonen vi ble fremvist.  Det hendte også at vi fikk tilsendt falsk dokumentasjon,» presiserer Kirkholm overfor Resett.no.

Kirkholm mener at oppdretteren burde vært klar over forbudet siden det står i regelverket som man krysser av for å ha lest. Det står å finne under tilleggsregler for Finn Torget. «Slike detaljerte regler er det vanlig å lese overfladisk,» mener oppdretteren selv. Det gikk ham hus forbi at det langt nede i regelverk nummer 2 ble nevnt et forbud mot å annonsere for importerte hunder.

Til Resett.no sier Kirkholm at man kan gå utover regelverket og forby kunder å annonsere dersom de tidligere har brutt regelverket. Oppdretteren sier på sin side at han kun har annonsert for importerte valper ved en anledning, og at han da ikke var klar over at det ikke var lovlig, og at han heller ikke fikk noen beskjed om det.

Han finner argumentet for forbud mot å annonse for importerte hunder merkelig, og mener at en person som vil annonsere en ulovlig importert hund aldri vil opplyse det i annonseteksten, siden politiet og mattilsynet da kan avsløre hans ulovlige import. Forbudet vil derfor kun ramme seriøse oppdrettere som lovlig har importert hunder, og fulgt det rigide regelverket som det medfører, inkludert chipmerking og vaksine. Dessuten mener han at det er fornærmende, arrogant og grunnløst å kalle utenlandske oppdrett for «valpefabrikker».

Oppdretterens problem startet med at han ønsker å selge en hund som han hadde i sin private husholdning. Den var grei å ta vare på som valp og unghund, men var nå blitt så stor at faren var til stede for slåsskamper med en annen voksen hund. To voksne hannhunder går ofte dårlig sammen. En slåsskamp mellom to hunder av en så kraftig rase som Dogo Canario kan få alvorlige konsekvenser for hundene, og av hensyn til dyresikkerhet og velferd ønsket han derfor å finne et nytt hjem for hunden. Det fikk han ingen hjelp til fra Finn.no.

Til Resett.no nekter PR-sjefen å forklare hvorfor oppdretteren, etter å ha protestert mot forbudet mot annonser for importerte hunder, heller ikke får lov til å annonsere ikke bare for «hunder (utenlandske eller norske) men også alle andre dyr».  Hun kan ikke gå inn i enkeltsaker, skriver hun.

For oppdretteren, som har godt rykte som en seriøs oppdretter og nylig har gitt ut en flott bok med tekst og bilder om rasen Dogo Canario, betyr et annonseforbud kroken på døren. Det er med andre ord en svært alvorlig sanksjon en i praksis tilnærmet monopolbedrift har tatt i bruk.

Oppdretteren mener at utestengningen skyldes at Finn.no har fått telefoner fra konkurrenter med bakvaskelser og rykter mot ham, noe korrespondansen mellom ham og kundeveilederen, som Resett.no har fått lese, tyder på. Alternativt eller kombinert mener han det også kan være en hevn fordi han protesterte mot regelverket og truet med å tipse Resett.no om saken. Han mener behandlingen han har fått dokumenterer behovet for å etablere en levedyktig konkurrent til Finn.no, og har allerede vært i kontakt med seriøse investorer.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.