Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kripos ble varslet om 36 tilfeller av grov og dødelig vold mot småbarn i 2017. Politiet går nå ut med informasjon om hva man skal se etter ved mistanke om vold.

Dette er de mest alvorlige sakene hvor barn innlegges på sykehus over lengre tid, det er stor fare for varige mén og barnedødsfall. Det er de aller minste barna som blir utsatt for den alvorligste volden, opplyser politiet i en pressemelding.

– Alle som er i kontakt med barn, må bli flinkere til å se etter røde varselflagg. Om det er på helsestasjon, barnehage eller i omgangskretsen til barnet, må alle bli flinkere til å se etter tegn på mishandling. Vi ser ofte at barn kommer inn med flere alvorlige skader som er påført over tid, og som kunne vært oppdaget tidligere, sier etterforskningsleder Kåre Svang ved Kripos.

Riksadvokaten har besluttet at politidistriktene skal varsle Kripos i alle saker der små barn dør eller blir utsatt for alvorlig vold.

– Det viktigste er at alle som har med barn å gjøre, lærer seg å se etter tegn på mishandling og varsler politi eller barnevern. Først da vil vi kunne redde barn fra å bli traumatisert, invalidisert eller i verste fall drept av dem som skulle beskytte dem, sier Svang.

Kripos påpeker at avvergingsplikten i straffeloven opphever taushetsplikten. Ved mistanke om at et barn utsettes for vold, har den enkelte selvstendig plikt til å melde ifra til politiet eller barnevernet i din kommune.

Politiet har lagt ut informasjon om hva man skal se etter og hvor man skal varsle dersom man er engstelig for at et barn blir utsatt for vold.

Denne uken blir det publisert flere filmer på de sosiale mediesidene til Kripos med informasjon og oppfordring til å melde ifra.

Kripos har det siste året fått økte bevilgninger til å forebygge og etterforske vold mot barn. Det er nå ansatt flere etterforskere på Kripos som kan bistå politidistriktene i vold mot barn-saker.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]