Oslo 20120627. Forbrukerrådet presenterte sin nye logo under en pressekonferanse i Forbrukerhuset onsdag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Et brev med krav om erstatning for ulovlig nedlasting av film og bilder er blitt sendt til mottakere over hele Norge. Forbrukerrådet advarer folk mot å betale.

I en pressemelding fra Forbrukerrådet vises det til et brev med en avsender som omtaler seg selv som advokatfirmaet Hengeler & Latham. I brevet kreves mottakeren for 3.770 kroner som kompensasjon for angivelige brudd på åndsverkloven.

Hvis ikke kravet innfris innen sju dager, truer avsenderen med å gå til sak.

– Ikke svar eller betal brevet, men send en kopi av brevet til din politiet der du bor. Du innrømmer ikke ulovlig nedlasting av den grunn, slik at du har ikke ingenting å frykte, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

– Den som har et krav mot noen har bevisbyrden. Det betyr at de må bevise at du har gjort noe ulovlig. Det er ikke nok å vise til at filmen er blitt ulovlig lastet ned på en IP-adresse du eier eller en wifi-sone som du har kryptert med passord, fortsetter Høst i pressemeldingen.

Saken er anmeldt og politiet jobber med å kartlegge spredningen av brevene. Økokrim har overfor NRK omtalt brevet som et forsøk på svindel.

Samtidig har politiet flere steder gått ut med advarsler.

– For det første er denne typen lovbrudd noe som skal etterforskes av politiet, og ikke noe et privat selskap kan kreve inn. For det andre er firmaet relativt nystartet. Hjemmesiden er bare en forside uten noen annen informasjon enn det som står i brevet, sa politiførstebetjent Kjell Magne Barsnes ved Florø politistasjon til NRK i forrige uke.

Kanalen har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med Hengeler & Latham, uten å få svar.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]