Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix.
annonse

Stortinget ber om en gjennomgang av hele poengsystemet til høyere utdanning etter at KrF fremmet forslag om å gi tilleggspoeng til bibelskoleelever.

annonse
annonse

– Ingen partier hadde egentlig dette temaet på agendaen, men når KrFs forslag først kom opp, bruker vi anledningen til å ta en gjennomgang av hele systemet, sier saksordfører Roy Steffensen (Frp) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget til NTB.

annonse

Kristelig Folkeparti (KrF) fremmet i vinter et forslag om at også elever ved landets bibelskoler skulle få to tilleggspoeng. Saken ble først omtalt i Dagen i april.

– KrF mener tilbudet bibelskolene gir legger et godt grunnlag for videre utdannelse og bidrar til både danning og utdanning av elevene. I dag er folkehøgskoler og bibelskoler ofte veldig lik i innhold og organisering, og vi mener derfor det er naturlig at også bibelskolene får tilleggspoeng, sier KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan til NTB.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Komiteen avgir sin innstilling tirsdag. Der ber en enstemmig komité, inkludert KrF, Kunnskapsdepartementet om å gjennomgå dagens system for rangering av søkere og vurdere om det bør åpnes for at flere utdanninger gir tilleggspoeng.

– Vi ser behovet for en mer helhetlig tankegang rundt dette, blant annet fordi bibelskoler og folkehøgskoler i dag blir forskjellsbehandlet. I tillegg kan det være behov for forenklinger, sier Grøvan.

Mange poengmuligheter

I dag kan søkere til høyere utdanning skaffe seg ekstra opptakspoeng på en rekke måter: Ved å gå på folkehøgskole, gjennomføre militær- eller siviltjeneste eller gå på fagskole. I tillegg finnes det egne kjønnspoeng på enkelte studier, samt realfagspoeng, språkpoeng og alderspoeng.

– Vi trenger en debatt om det har blitt for mange poengordninger eller om det er rom for å åpne for flere tilleggspoeng. Det har vært en utvikling fra 1990-tallet der det har blitt klattet på med ulike tilleggspoeng jevnt og trutt. Jeg har ikke konkludert i saken, men jeg sitter med en liten følelse av at det kan ha blitt for mye, sier Steffensen.

Han sier komiteen vil be departementet gi en vurdering av effektene av de ulike poengene og også se på hvordan Norges naboland praktiserer ordningen.

– Alt kan ikke gi poeng

SVs representant i komiteen, Mona Fagerås, sier hun er skeptisk til å skulle utvide poengordningen til kun bibelskoleelever.

– Det synes vi ble veldig rart, da mener vi også andre skoler som faller under voksenopplæringslovens bestemmelser, må få støtte. Dette gjelder blant annet en del kunstskoler. Vi synes derfor det er ryddigst at vi får en helhetlig gjennomgang, sier Fagerås til NTB.

Hun sier hun er usikker på om hun mener poengordningen bør utvides ytterligere.

– Det er sikkert masse som kan sammenlignes med et år på folkehøyskole, men hvis alle som gjør noe alternativt et år skal få tilleggspoeng, så blir det jo litt rart, sier hun.

Aps representant Nina Sandberg sier Aps utgangspunkt er at det er viktig å kvalifisere unge til utdanning.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke en innstramming, men et system som favner flest mulig. I dag er systemet litt uoversiktlig, og vi ønsker en forenkling. Vi ønsker også å se på om ordningen med kjønnspoeng er for dårlig utnyttet og kan brukes mer, sier Sandberg.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.