French President Emmanuel Macron, right, welcomes Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu prior to their meeting at the Elysee Palace, in Paris, Tuesday, June 5, 2018. Netanyahu is meeting France's President Emmanuel Macron as part of his European tour, in an effort to rally support from allies over Iran. (AP Photo/Francois Mori)
annonse

sraels statsminister Benjamin Netanyahu ba Frankrike trekke seg fra atomavtalen med Iran da han tirsdag møtte president Emmanuel Macron i Paris.

annonse
annonse

Netanyahu, som fikk sitt ønske oppfylt da USA for få uker siden trakk seg fra avtalen, framholdt at den vil bryte sammen av seg selv.

annonse

– Jeg har bedt Frankrike trekke seg fra JCPOA (atomavtalen med Iran) fordi jeg helt grunnleggende mener at den vil bryte sammen av seg selv under vekten av økonomiske krefter, sa Netanyahu da han holdt en felles pressekonferanse med Macron.

De økonomiske kreftene Netanyahu viste til, skyldes USAs beslutning om å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, noe som også vil kunne føre til at en rekke europeiske selskaper risikerer å bli rammet av sanksjonene og dermed slutter å investere i landet.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp
Frykter mer konflikt

Macron la på sin side ikke skjul på at han frykter en opptrapping i striden om atomavtalen. Han ba om at ingen gir etter for opptrappingen ettersom det kun vil føre til én ting: konflikt. Han sa også at han ikke ser hvordan det å skrote avtalen vil kunne føre til mer stabilitet i regionen.

– Hvordan kan man tenke at et totalt fravær av kontroll og forpliktelser er bedre enn rammeverket fra 2015, spurte Macron.

Frankrike forsøker sammen med Storbritannia, Tyskland, EU, Russland og Kina å redde avtalen. Israel har på sin side tatt til orde for en militær koalisjon mot Iran hvis landet trapper opp sitt atomprogram slik at det har mulighet til å produsere atomvåpen.

Nye sentrifuger

Tirsdag meldte iransk fjernsyn at landet ved hjelp av nye sentrifuger vil trappe opp sin kapasitet for å anrike uran, men ikke mer enn at det fortsatt er i tråd med atomavtalen som ble inngått i 2015

Opptrappingen blir varslet dagen etter at Irans øverste leder Ali Khamenei fastslo at det ikke kommer på tale å fortsette med restriksjonene på atomprogrammet hvis det blir innført nye sanksjoner mot landet.

Avtalen er basert på at Iran godtar begrensninger på sitt atomprogram i bytte mot opphevelse av økonomiske sanksjoner.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.