French President Emmanuel Macron, right, welcomes Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu prior to their meeting at the Elysee Palace, in Paris, Tuesday, June 5, 2018. Netanyahu is meeting France's President Emmanuel Macron as part of his European tour, in an effort to rally support from allies over Iran. (AP Photo/Francois Mori)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

sraels statsminister Benjamin Netanyahu ba Frankrike trekke seg fra atomavtalen med Iran da han tirsdag møtte president Emmanuel Macron i Paris.

Netanyahu, som fikk sitt ønske oppfylt da USA for få uker siden trakk seg fra avtalen, framholdt at den vil bryte sammen av seg selv.

– Jeg har bedt Frankrike trekke seg fra JCPOA (atomavtalen med Iran) fordi jeg helt grunnleggende mener at den vil bryte sammen av seg selv under vekten av økonomiske krefter, sa Netanyahu da han holdt en felles pressekonferanse med Macron.

De økonomiske kreftene Netanyahu viste til, skyldes USAs beslutning om å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, noe som også vil kunne føre til at en rekke europeiske selskaper risikerer å bli rammet av sanksjonene og dermed slutter å investere i landet.

Frykter mer konflikt

Macron la på sin side ikke skjul på at han frykter en opptrapping i striden om atomavtalen. Han ba om at ingen gir etter for opptrappingen ettersom det kun vil føre til én ting: konflikt. Han sa også at han ikke ser hvordan det å skrote avtalen vil kunne føre til mer stabilitet i regionen.

– Hvordan kan man tenke at et totalt fravær av kontroll og forpliktelser er bedre enn rammeverket fra 2015, spurte Macron.

Frankrike forsøker sammen med Storbritannia, Tyskland, EU, Russland og Kina å redde avtalen. Israel har på sin side tatt til orde for en militær koalisjon mot Iran hvis landet trapper opp sitt atomprogram slik at det har mulighet til å produsere atomvåpen.

Nye sentrifuger

Tirsdag meldte iransk fjernsyn at landet ved hjelp av nye sentrifuger vil trappe opp sin kapasitet for å anrike uran, men ikke mer enn at det fortsatt er i tråd med atomavtalen som ble inngått i 2015

Opptrappingen blir varslet dagen etter at Irans øverste leder Ali Khamenei fastslo at det ikke kommer på tale å fortsette med restriksjonene på atomprogrammet hvis det blir innført nye sanksjoner mot landet.

Avtalen er basert på at Iran godtar begrensninger på sitt atomprogram i bytte mot opphevelse av økonomiske sanksjoner.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]