(FILES) In this file photo taken on June 16, 2017 NATO troops are seen during NATO Saber Strike military exercises in Orzysz, Poland. Some 18,000 troops from 19 mostly NATO countries begin annual Saber Strike exercises in Poland and the Baltic states on June 3, 2018, run by the US Army Europe to boost combat readiness on the alliance's eastern flank as it faces an ever-more assertive Russia. / AFP PHOTO / -
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Norge deltar sammen med andre NATO-land under den USA-ledede øvelser Saber Strike nær Russland under fotball-VM.

Øvelsen omfatter 18.000 deltakere og går ut på å trene militære mannskaper på hvor raskt allierte land kan komme hverandre til unnsetning i et område utsatt for russisk påvirkning, skriver Aftenposten. Norge bidrar med 180 soldater fra Hærens 2. bataljon og med personell fra artilleriet og Ingeniørbataljonen, samt militærpolitiet.

Øvelsen vil blant annet foregå på grensen mellom Polen og Litauen, rett øst for den russiske enklaven Kaliningrad. Der spilles første kamp i fotball-VM dagen etter at øvelsen avsluttes 15. juni.

– Det er i hvert fall ikke noen tvil om at det russiske blikket på NATO nå er såpass paranoid at de vil tolke det som en provokasjon, sier forsker og ekspert på Russland Julie Wilhelmsen ved NUPI.

På øvelsens hjemmeside hos US Army står det at øvelsen ikke er ment som noen provokasjon mot Russland.

– Dette er slik normal avskrekkingsvirksomhet arter seg, står det på hjemmesidene.

Fra det norske Forsvaret blir det avvist at overlappingen med fotball-VM har vært et tema.

– Det er akkurat her man ser for seg at Russland vil ta kontroll under en konflikt med NATO og vesten. Nå vil NATO vise at de både er interessert i og kapable til å ivareta dette området, sier Jakub M. Godzimirski ved NUPI.

Foruten USA og Norge, deltar Estland, Polen, Latvia, Litauen og soldater fra 16 andre allierte land.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]