illustrasjon Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Pessimismen råder i forkant av nye møter om EUs asylreform. Etter to års krangling ser politikerne mørkt på muligheten for å finne en løsning.

I Luxembourg tirsdag skal EUs innenriksministre ha både en uformell og en formell diskusjon om prinsippene for ansvar og solidaritet i den nye asylreformen.

Håpet er å få litt bevegelse i prosessen slik at asylreformen kan vedtas som planlagt på EU-toppmøtet i slutten av juni.

Også justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er i Luxembourg for å delta på deler av ministermøtet, men var ikke invitert til diskusjonene om asylreformen.

Steile fronter

EU-landene ble enige om å reformere asylpolitikken etter flyktningkrisen for to år siden, men siden har det buttet kraftig. Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia har nemlig på det sterkeste motsatt seg ideen om obligatoriske asylkvoter og rettferdig byrdefordeling i krisesituasjoner.

Bulgaria, som for tiden har formannskapet i EU, har lagt et kompromissforslag på bordet. Ifølge kilder tett på prosessen har det vært søvnløse netter der «hver eneste linje i teksten» har blitt diskutert.

Målet med asylreformen er en helhetlig pakke som sikrer effektive prosedyrer for mennesker som har krav på beskyttelse, og rigide konsekvenser, inkludert sanksjoner, for dem som misbruker systemet.

– Vi mener dette er den eneste måten å sette en stopper for asylshopping på. Hvis vi ikke finner en løsning nå, vil neste krise knekke oss, advarer en kilde i EU.

Lite håp

Likevel er EU-ministrene pessimistiske.

– Vi er i aller høyeste grad klar over at det ser dystert ut å finne en løsning, uttalte Sveriges innenriksminister Heléne Fritzon på vei inn til møtet.

Fritzon viser til at høyresidens framgang i flere land, som Slovenia og Italia, har gjort det enda vanskeligere å oppnå et kompromiss.

Italias nye populistregjering har allerede satt seg på bakbeina fordi de mener forslaget innebærer at Italia og de andre landene rundt Middelhavet fortsatt må bære den tyngste børen av flyktningstrømmen, som er ventet å ta seg opp fram mot sommeren.

Mangler mekanisme

I dag mangler EU en klar, overordnet mekanisme for krisehåndtering, og det er ingen klarhet om når ulike tiltak skal iverksettes.

For eksempel vedtok EU høsten 2015 at 160.000 flyktninger og migranter skulle relokaliseres fra Italia og Hellas. I dag, nesten tre år senere er bare i underkant av 35.000 blitt sendt til andre land.

Dersom landene ikke blir enige om en asylreform på toppmøtet i juni, er det uvisst hva som vil skje.

– Det er umulig å begynne å spekulere på ha som vil hende om vi ikke finner et kompromiss. Men om vi ikke klarer det, så setter vi både Schengen-samarbeidet og andre viktige samarbeid på Europa-nivå i spill, sier Fritzon.

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos mener derimot at «verden ikke går under om vi forlenger det med noen uker».

– Vi må ta hensyn til synspunktene til samtlige medlemsland, sa han på vei inn til tirsdagens møte.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]