Velgere på vei til et valglokale i Californias delstatshovedstad Sacramento. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Alles øyne er rettet mot California etter tirsdagens nominasjonsvalg i USA. Utfallet i delstaten kan bidra til å endre maktbalansen i Kongressen i november.

Demokratene i landets mest folkerike delstat håper å få flertall i noen av de kretsene som nå har republikanske kongressrepresentanter, der et flertall av velgerne i presidentvalget i 2016 stemte på Hillary Clinton i stedet for Donald Trump.

Demokratene sitter med samme håp om å surfe på en blå bølge i de øvrige sju delstatene Alabama, Iowa, Mississippi, Montana, New Jersey, New Mexico og South Dakota der det tirsdag ble holdt primærvalg både på representanter til kongressen, senatorer og guvernører.

Det kan ta flere dager, muligens uker, før alle resultatene er klare.

På landsbasis må demokratene ta minst 23 seter fra republikanerne for å få flertall i Representantenes hus. I New Jersey ble godt valgbare demokrater valgt i flere av de fem kretsene som demokratene håper å ta fra republikanerne.

Uvanlig valgsystem

I California, kanskje den viktigste av de åtte delstatene, er valgsystemet innrettet på en uvanlig måte der det vil være de to kandidatene som får flest stemmer, som går videre til november-valget, uavhengig av hvilket parti de to tilhører. Dermed kan begge gjerne komme fra samme parti, mens det andre partiet blir utelukket.

Det har skapt frykt blant demokratene som er redd republikanere kan sitte med siste kort i noen av kretsene der demokratene har mange kandidater som kjemper mot hverandre, slik at stemmene spres.

– Dermed er det ganske stor bekymring for at dette kan slå tilbake og at distriktene som ville ha valgt en demokrat, til slutt ender opp med et valg mellom to republikanere, sier Elaine Kamarck, analytiker ved den Washington-baserte tankesmia Brookings Institution.

Strategisk vri

Demokratene i California hadde 27 kandidater som ville knives om å bli guvernør Jerry Browns etterfølger, og over 20 som hadde som mål å overta etter senator Dianne Feinstein.

Demokratene brukte de siste ukene millioner av dollar på å betale ut noen av de altfor mange kandidatene i et forsøk på å sikre større oppslutning rundt noen få i nøkkelkretsene.

Taktikken ser ut til å ha fungert, fordi tidlig onsdag morgen viste resultater at demokratene ville få inn sin kandidat blant de to øverste i iallfall to av de tre kretsene der de var mest nervøse for utfallet, noe som demper frykten for å bli overkjørt av republikanerne, skriver The Washington Post.

En rekke velgere sa tirsdag at de hadde brukt sin stemme på strategisk vis, i stedet for å basere seg utelukkende på personlige meninger. En av dem, 48 år gamle James Woeber i San Diego, sa han stemte på Doug Applegate, en kjent demokratisk kandidat med militærbakgrunn, i stedet for å stemme på en av to mer liberale demokratiske utfordrerne han likte bedre.

Newsom og Feinstein

Foreløpige resultater publisert på delstatsmyndighetenes nettsted sent tirsdag kveld viste at kampen om guvernørvervet etter demokraten Jerry Brown, som ikke kan sitte flere perioder, nå er redusert til et slag mellom viseguvernør Gavin Newsom, som er demokrat, og den Trump-støttede republikaneren John Cox.

Newsom, som er den klare favoritten blant de to, har lansert slagordet «Motstand med resultater».

– Vi er involvert i et episk slag. Det ser ut til at velgerne vil ha et reelt valg i november mellom en guvernør som kommer til å stå opp mot Donald Trump og en fotsoldat i hans krig mot California, sa Newsom i en tale.

I kampen om 84 år gamle Feinsteins plass så det ut til at veteranen selv kom seirende ut. Dermed blir Feinstein stående på stemmeseddelen i november og blir trolig gjenvalgt til nye seks år i Senatet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]