Foto: AP Photo/Francisco Seco
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Spanias nye sosialistregjering har en rekordstor andel kvinner, mens en tidligere astronaut blir ny minister for forskning og høyere utdanning.

Statsminister Pedro Sanchez presenterte onsdag sin nye, EU-vennlige regjering. Den består av elleve kvinner og seks menn. Aldri før har Spania hatt så mange kvinnelige ministre i en og samme regjering.

– Dette gjenspeiler samfunnets beste, sa Sanchez etter at han hadde lagt fram listen over sine ministre for kong Felipe.

– Et samfunn bestående av kvinner og menn, gamle og unge, rotfestet i EU, la han til.

Astronaut

En av de seks mannlige ministrene er Pedro Duque, som blir ny vitenskap- og forskningsminister. 55 år gamle Duque har en bakgrunn de færreste politikere har, nemlig som astronaut. To ganger har han vært på ekspedisjon ut i verdensrommet, i 1998 og i 2003.

Ellers er det kvinnene som dominerer den nye spanske regjeringen. Dolores Delgado blir justisminister, mens Nadia Calvino blir finansminister. Hun kommer fra stillingen som EUs økonomisjef.

Meritxell Batet blir minister med ansvar regionene og er den som skal håndtere Catalonia-spørsmålet, Isabel Celaa blir undervisningsminister og Magdalena Valerio blir arbeidsminister.

Utenriksministerposten har imidlertid gått til en mann, Jose Borell, som tidligere har vært leder for EU-parlamentet.

Mindretallsregjering

Pedro Sanchez overtok som statsminister tidligere denne uken etter at konservative Mariano Rajoy ble felt av et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen.

Sanchez vil imidlertid få vansker med å få gjennomført sin politikk. Han leder en mindretallsregjering ettersom sosialistpartiet kun har 84 mandater i den 350 seter store nasjonalforsamlingen. Han er derfor helt avhengig av støtte fra både venstrealliansen Podemos og fra separatistvennlige folkevalgte fra Baskerland og Catalonia.

Det kan bli kinkig ettersom flere av de nye ministrene er uttalte motstandere av uavhengighet for Catalonia.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]