Foto: AP Photo/Francisco Seco
annonse

Spanias nye sosialistregjering har en rekordstor andel kvinner, mens en tidligere astronaut blir ny minister for forskning og høyere utdanning.

annonse
annonse

Statsminister Pedro Sanchez presenterte onsdag sin nye, EU-vennlige regjering. Den består av elleve kvinner og seks menn. Aldri før har Spania hatt så mange kvinnelige ministre i en og samme regjering.

annonse

– Dette gjenspeiler samfunnets beste, sa Sanchez etter at han hadde lagt fram listen over sine ministre for kong Felipe.

– Et samfunn bestående av kvinner og menn, gamle og unge, rotfestet i EU, la han til.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp
Astronaut

En av de seks mannlige ministrene er Pedro Duque, som blir ny vitenskap- og forskningsminister. 55 år gamle Duque har en bakgrunn de færreste politikere har, nemlig som astronaut. To ganger har han vært på ekspedisjon ut i verdensrommet, i 1998 og i 2003.

Ellers er det kvinnene som dominerer den nye spanske regjeringen. Dolores Delgado blir justisminister, mens Nadia Calvino blir finansminister. Hun kommer fra stillingen som EUs økonomisjef.

Meritxell Batet blir minister med ansvar regionene og er den som skal håndtere Catalonia-spørsmålet, Isabel Celaa blir undervisningsminister og Magdalena Valerio blir arbeidsminister.

Utenriksministerposten har imidlertid gått til en mann, Jose Borell, som tidligere har vært leder for EU-parlamentet.

Mindretallsregjering

Pedro Sanchez overtok som statsminister tidligere denne uken etter at konservative Mariano Rajoy ble felt av et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen.

Sanchez vil imidlertid få vansker med å få gjennomført sin politikk. Han leder en mindretallsregjering ettersom sosialistpartiet kun har 84 mandater i den 350 seter store nasjonalforsamlingen. Han er derfor helt avhengig av støtte fra både venstrealliansen Podemos og fra separatistvennlige folkevalgte fra Baskerland og Catalonia.

Det kan bli kinkig ettersom flere av de nye ministrene er uttalte motstandere av uavhengighet for Catalonia.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.