Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I California er valgsystemet innrettet på en uvanlig måte ettersom det vil være de to kandidatene som får flest stemmer, som går videre til november-valget, uavhengig av hvilket parti de to tilhører. Dermed kan begge i prinsippet komme fra samme parti, mens det andre partiet blir utelukket.

Det fikk demokratene til å frykte at de ville bli sittende med svarteper i noen av kretsene der demokratene hadde mange kandidater som kjempet mot hverandre. For å unngå dette har partiet de siste ukene brukt millioner av dollar på å betale ut noen av de altfor mange kandidatene.

Og strategien lyktes, ifølge valgobservatører.

– Det vil være demokrater som stiller som kandidater overalt, noe som er bedre enn de ventet, sier Michael Cohen ved George Washington University.

– Den store vinneren er demokratene, ingen tvil, legger han til.

Men kampen er langt fra vunnet.

– Ikke tro at bare fordi Trump ikke har 50 prosents oppslutning i landet, så vil det bli en blå bølge. Dette vil bli jevnere enn folk tror, sier Cohen.

For å vinne flertall i Representantenes hus må demokratene overta 24 plasser fra republikanerne.

Feinstein videre

En av Californias mest kjente politikere, demokraten Dianne Feinstein (84) tok en enkel seier i sin krets. Hennes motkandidat kommer også til å være demokrat. Det er andre gang at republikanerne utelukkes fra å delta i kampen om en plass i senatet i California.

Kampen om guvernørvervet etter demokraten Jerry Brown, som ikke kan sitte flere perioder, vil stå mellom viseguvernør Gavin Newsom, som er demokrat, og republikaneren John Cox, som er en lite kjent Trump-støttet forretningsmann.

Newsom, som er den klare favoritten blant de to, har lansert slagordet «Motstand med resultater».

– Vi er involvert i et episk slag. Det ser ut til at velgerne vil ha et reelt valg i november mellom en guvernør som kommer til å stå opp mot Donald Trump, og en fotsoldat i hans krig mot California, sa Newsom i en tale.

Blå bølge?

Demokratene håpet også å surfe på en blå bølge i de øvrige sju delstatene Alabama, Iowa, Mississippi, Montana, New Jersey, New Mexico og South Dakota der det tirsdag ble holdt primærvalg både på representanter til kongressen, senatorer og guvernører.

I New Mexico skapte demokratene historie da Deb Haaland vant nominasjonsvalget i en liberal valgkrets, noe som kan gjøre henne til USAs første kvinnelige kongressrepresentant med urbefolkningsbakgrunn i mellomvalget.

Og i Iowa, der ingen kvinne fram til nå er blitt valgt inn i Representantenes hus, ble to kvinner fra demokratene valgt for å utfordre to republikanere som stiller til gjenvalg.

Det kan ta flere dager, muligens uker, før alle resultatene er klare.

– Flott kveld

Trump selv kalte tirsdagens for en flott kveld for republikanerne, men analytikeren Eric McGhee mener det er en noe forhastet konklusjon.

– Jeg tror det er for tidlig å si at det var en «god» kveld for dem, men de fikk helt klart noen av resultatene de forsøkte å få, sier han.

En rekke velgere sa tirsdag at de hadde stemt strategisk. En av dem, 48 år gamle James Woeber i San Diego, sa han stemte på Doug Applegate, en kjent demokratisk kandidat med militærbakgrunn, i stedet for å stemme på en av to mer liberale demokratiske utfordrerne han likte bedre.

NTB-AFP

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]