Hadia Tajik og Trond Giske under landsstyremøtet til Arbeiderpartiet, 19. september 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 • 121
 •  
 •  
 •  
 •  

Da Hadia Tajik ville nekte Trond Giske å feste i Ap-sammenheng med begrunnelsen at når Giske møter på fest i Ap, er det andre som føler seg utelukket, så skjønner man at det er et vikarierende argument.

Hva er det som skjer på fest som Hadia er så redd for? Det ville ha vært et endelig og fullstendig, politisk selvmord for Trond, om han igjen ble tatt med tungen ut av munnen. Men kanskje en sømmelig og degradert Giske er livsfarlig for Tajiks planer?

Mannen må ha en viss sjarme. Han har tross alt blitt sammen med en av landets flotteste damer, Haddy N’jie. En slik sjarme og vinnende vesen får gehør og støttespillere. En slik personlighet kan meget vel bygge seg selv opp fra bunnen igjen. Og det at han er på bunn, og sikkert utviser en type ydmykhet han ikke har hatt før, vil påvirke sinnelaget til dem han snakker med. Det ubevisste spiller inn.

Utenifra ser Hadia ut som en surmaget festbrems. De overdrevne uttalelsene om å være rystet som jurist fremstår mer og mer komisk for hver dag som går. Ordene hadde en viss kraft av forventning før alvorlighetsgraden ble avslørt. Hun la opp til at det ventet en virkelig stor skjult skandale.

Det var det ikke. Det var svært lite kledelig, og slett ikke sjarmerende at Giske ikke gav seg i kontakten med AUF-eren fra Nord-Norge. Ingen problemer med å forstå at det var ubehagelig for henne. Men resten, inkludert det tungeforsøket, var det ikke mye fres i. Og det virker som om hver eneste sten er snudd i saken. At Giske fikk noen nei og forlot åstedet er virkelige ikke-saker. Grande burde lytte og lære.

Giske har det folkelige lynnet som Tajik ikke har. Det at sakens alvorlighetsgrad ikke var stor nok til å ekskludere ham fra partiet gir Giske et gult kort, ikke et rødt. I et demokrati kan ikke partiet sanksjonere at han ikke igjen kan bli en del av partiets ledelse. Om delegatene i partiet stemmer på ham. Det kan de meget vel gjøre om valgene i 2019 og 2021 går den veien det virker som det går.

Ap har ikke så mange andre å sette inn mot velgerflukten. Den splittede ledelsen har liten tid på seg til å snu skuta. Tajik er ung. Tajik er 100 % akademiker og partipolitiker. Tajik er muslim. Tajik virker humørløs og selvhøytidelig. Hun virker kalkulert og kynisk. Det er fremmed for gamle Ap-velgere som er vant til naive, smilende politikere som Jens Stoltenberg eller frittalende typer som Thorbjørn Berntsen (noen som husker da han skrek shitbag?). Unge sosialister i dag stemmer i større grad MDG, SV og Rødt, ikke Ap.

I følge Dagbladet var Tajik for flere sanksjoner mot Giske, inkludert festnekt. Det hører ikke hjemme i Norge. Har du fått din straff så har du lov til å begynne på nytt. Og til hvilken nytte skulle Giske være for Ap om han ikke kan være aktiv? Han er en av de mest erfarne politikerne på Stortinget. Mye mer erfaren enn Tajik.

Og det vet Tajik. Hun må benytte andre metoder enn de demokratiske for å holde ham på avstand fra makten. Indre partisanksjoner ble avvist. Jo mer tid som går, jo mer naturlig vil det bli at Giske gjenvinner sin naturlige rolle i Ap. Tiden leger faktisk mange sår. Hva skal Tajik da gjøre? Om Giske blir valgt som leder foran henne den dagen Støre går av. For det gjør Støre en dag. Ingenting tyder på at den mannen kan løfte Ap igjen.

Tajik har tre år på seg. Klarer hun jobben som partileder etter et skuffende valg i 2021? Blir hun trodd på som løsningen etter Støre? Som eneste nestleder er hun tilsynelatende det naturlige neste valget. Men titler er ikke alt. Ap har en ukronet kronprins som blir sterkere for hver dag uten oppstyr og skandaler om seg selv: Giske.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 121
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]