Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sier Irans uttalelser om at landet vil øke sin kapasitet til anrikning av uran for farlige. Foto: AP / Olivier Matthys / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Irans varsler om at de øker urananrikningen faller ikke i god jord hos Frankrikes utenriksminister, som kaller uttalelsen «farlig». 

– Opptrappingen er ikke velkommen. Den viser en form for irritasjon, sier utenriksminister Jean-Yves Le Drian til radiokanalen Europe 1 ifølge Reuters.

Uttalelsene fra Le Drian kommer etter at Iran tirsdag bekreftet at de vil øke sin kapasitet til anriking av uran. Iranske myndigheter har formidlet dette i et brev til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Opptrappingen innebærer produksjon av teknisk utstyr som kan brukes til anriking av uran på et senere tidspunkt – noe som er tillatt i henhold til den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

– Det er alltid farlig å flørte med den røde linjen, sier Le Drian, men understreket at opptrappingen er i tråd med avtalens retningslinjer.

– Hvis de går til et høyere nivå vil avtalen være brutt, men de må forstå at dersom de gjør det vil de utsette seg for sanksjoner og Europa vil ikke forbli passive, sier han.

Irans øverste leder Ali Khomeinei ba også landet forberede seg på at atomavtalen kan kollapse.

Le Drian understreker likevel at arbeidet for å redde avtalen fortsetter.

Spenningen mellom Iran og den vestlige verdenen har økt siden USAs president Donald Trump i mai besluttet å trekke USA fra Iran-avtalen. De øvrige partene i avtalen, blant annet en rekke europeiske land, har besluttet å forsøke å redde den.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]