Foto: REUTERS/Stoyan Nenov
Del saken
 • 214
 •  
 •  
 •  
 •  

David P. Goldman er skribent i Wall Street Journal og Bloomberg Businessweek. I en artikkel i nettsiden “about Hungary”. Som drives av den ungarske regjeringen, fremhever han Ungarn som et av de tryggeste landene for jøder i hele Europa.

I Frankrike flykter den jødiske befolkningen fra sine boliger i områdene rundt Paris på grunn av trakasseringer. Tusenvis emigrerer til Israel. I Ungarn derimot, blomstrer det jødiske livet, skriver Goldman som nylig besøkte Budapest.

En fredag kveld etter at sabbaten var begynt tok han på seg en kippa og gikk en halv time rundt i byen på vei til synagogen, som drives av Budapest Chabad.

Han skriver at han gikk over elvebroen fire ganger og ingen så på hans kippa to ganger. Han møtte Hasidim (ortodokse jøder) som hadde gått til synagogen med den tradisjonelle runde pelshatten. Ingen reagerte negativt.

«Uansett gjenværende antisemittisme blant ungarere, påvirker det ikke det åpne jødiske livet. Det er ingen risiko for jøder fordi det er svært få muslimske innvandrere,» slår Goldman fast.

På en hvilken som helst fredag ​​kveld er Keren Or synagogen, et av flere Chabad hus i Budapest, vert for to hundre mennesker til middag. Det jødiske livet er blomstrende i Budapest. Og det finnes en voksende israelsk tilstedeværelse. Omtrent 100 000 israelere har også ungarske statsborgerskap; mange har egne eiendommer i landet og stemme ved valg.

Situasjonen er annerledes i flere vestlige europeiske stater. Etter voldelige angrep mot jøder i tyske gater advarte lederne av Tysklands jødiske samfunn jøder mot å bære kippa eller noe annet synlig tegn på jødisk identifikasjon i offentligheten. Det franske samfunnet utstedte slike advarsler for mange år siden. Belgisk TV kunne ikke finne en eneste jøde i Brussel som var villig til å bære en kippa i det offentlige.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 214
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]