Skien 20180603. Skogbrann ved Nisterudbrua i Skien tidligere denne uken. Foto: Jonas Fossing/Varden / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Selv om hetebølgen har avtatt i Norge, er skogbrannfaren knallrød i nesten hele Norge. Faren gjør at Vegvesenet stopper all gressklipping flere steder

Det er varslet meget stor skogbrannfare i 14 av 18 fylker. Fra Trøndelag og sørover er det høyeste farenivå over hele linjen, viser Yr.no

Det er kun Troms, Finnmark og Nordland som ikke har farenivå på rødt. I de fylkene er det heller ikke fare for at brannfaren øker.

– Nordland er relativt sikkert fremover inn mot helgen. Det ventes at det blir mer tørt nord i Nordland, men det er allerede såpass vått at det ikke får noen betydning for skogbrannfaren fremover, sier Ragnhild Nordhagen, statsmeteorolog i Meteorologisk institutt.

Farefull prognose

Verre er det i sør.

Værvarslet fremover vil neppe glede brannvesenet i Sør-Norge.

– Prognosene ti dager fram i tid viser at vi ikke kan forvente vær som kan redusere skogbrannfaren betraktelig fra Trøndelag og sørover, sier meteorologen.

Hun opplyser at det kommer et lavtrykk i Sør-Norge hvor det kan forekomme nedbør, men det er kun snakk om lokale byger.

– Skal skogbrannfaren avta, må det være jevn nedbør. Det er meldt noe lokale regnbyger, men dette vil kun hjelpe lokalt og kortvarig enkelte steder. Fremover vil det derfor være meget høy skogbrannfare, opplyser Nordhagen.

Stanser gressklipping

Tirsdag meldte Vegvesenet at de stopper all gressklipping langs veiene i Oppland, Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold som følge av brannfaren.

Det kan oppstå gnister når redskapen treffer stein, og dette kan være nok til å starte en brann, opplyser Vegvesenet i en pressemelding.

Som følge av manglende klipping advarer de mot redusert sikt.

14 branner daglig

Tall Dagbladet hentet inn fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viser at så langt i mai og juni har det vært 499 branner fordelt på 36 dager. Det gir et snitt på 14 branner hver dag.

– Det er en ekstrem situasjon. Jeg kan ikke huske at det har vært så tørt så tidlig på sommeren noen gang, sier Hans Kristian Madsen, fungerende seksjonssjef for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, til Dagbladet.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]