Leder for Irans atomenergiorganisasjon, Ali Akbar Salehi. Foto: REUTERS/Yuya Shino
Del saken
 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  

Israel har de siste årene benyttet seg av drap på iranske atomvåpeneksperter og hacking av dataanlegg for å stanse Irans arbeid for å skaffe seg atomvåpen, som alternativ til åpen krig som kan medføre betydelige sivile tap. Nå mistenkes Israels etterretningstjeneste, Mossad, for å stå bak drap på to iranske rådgivere i Libya, skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Den Dubai-baserte TV-kanalen Al-Arabiya rapporterte mandag at de to iranerne som ble drept i sør-Libya forrige uke, var en del av en delegasjon som ble sendt av Irans islamske revolusjonsgarde. Delegasjonen skal ifølge Al-Arabiya ha kommet til Libya for å anskaffe uran til anrikningsformål. Ifølge Al-Arabiya ble de to iranske rådgiverne skutt på nært hold av uidentifiserte våpenfolk som flyktet fra åstedet. Iranerne hadde angivelig vært under Mossad-overvåkning fra det øyeblikket de ankom i Tunisia, som var deres inngangspunkt til Libya. Mossad-agenter hadde skygget de iranske delegasjonsmedlemmene og dokumentert deres møter i Tunisia med libyske tjenestemenn. Hensikten med møtet skal ha vært et bytte: uran til Iran, mot militærhjelp til Libya.

Al-Arabiya skriver at regimet i Teheran også har investerte betydelige ressurser via pro-iranske sjiamilitser, som opererer i Libya, for å få tilgang til libysk urangruver. Helt siden den tidligere diktatoren Moammar Gadhafis døde i 2011 har Libya vært i en tilstand av statlig ustabilitet og generell lovløshet.

Al-Arabiya siterer libyske tjenestemenn, som sier at de iranske rådgiverne var ansvarlig for koordinering mellom representanter for Irans atomvåpenprogram, senior libyske regjeringstjenestemenn og de pro-iranske militsene i Libya.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]