Politiet får adgang til tidsubegrenset bevæpning ved sårbare objekter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Del saken
 • 244
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er flertall på Stortinget for regjeringens forslag om å gi adgang til tidsubegrenset bevæpning av politiet, såkalt punktbevæpning.

Mot SVs stemme har justiskomiteen gått inn for å endre politiloven og gi politiet adgang til tidsubegrenset bevæpning ved sårbare objekter. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter forslaget.

Komiteens innstilling skal vedtas i Stortinget onsdag.

Sårbare objekter vil spesielt være lufthavner eller andre store trafikknutepunkter, eller objekter som har stor symbolverdi. Dermed knyttes ikke bevæpningen til konkrete objekter eller personer.

Justisdepartementet understreker at forslaget ikke endrer prinsippet om at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet. Men heretter skal det være Politidirektoratet som gir tillatelse til punktbevæpning.

Ap og Sp ønsker imidlertid en årlig evaluering av ordningen samt en redegjørelse fra regjeringen om omfanget av politiets punktbevæpning.

SV er på sin side bekymret for at lovendringen i praksis betyr at politiet blir permanent bevæpnet enkelte steder. I innstillingen viser partiet til Bevæpningsutvalgets utredning fra i fjor, som anbefalte at man ikke skulle innføre en generell bevæpning av norsk politi. Utvalget foreslo heller ikke permanent punktbevæpning.

SV mener også at det ikke er nødvendig med økt adgang til bevæpning ettersom kriminaliteten ikke øker i Norge, bortsett fra en begrenset økning av ungdomskriminaliteten i Oslo, og siden PST ikke opererer med økt terrortrussel.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 244
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]