Illustrasjonsbilde. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/via REUTERS
annonse

Forslaget fra Regjeringen om et nasjonalt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg som nikab og burka i barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner, ble i går vedtatt av Stortinget. Forbudet omfatter også bruk av slike plagg i forbindelse med opplæring av nyankomne innvandrere. Loven gjelder fra august i år.

annonse

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) mener at forbudet er avgjørende for et godt læringsmiljø, og at det vil sikre en åpen kommunikasjon i undervisningssituasjoner.

annonse

Forbudet gjelder for undervisningssituasjoner og dekker både offentlig og privat sektor, ifølge en pressemelding fra Regjeringen. I tillegg gjelder forbudet for SFO, leksehjelp og opplæring utenfor lærestedene, for eksempel skoleturer.

I barnehager gjelder forbudet kun for de ansatte, siden erfaring viser at barn ikke bruker ansiktsdekkende plagg i Norge. Det understrekes at det i barnehager er viktig med en åpen og trygg kommunikasjon mellom barna og de ansatte.

annonse
annonse

– Vi mener å ha funnet en god balanse mellom hensynet til et godt læringsmiljø og individets frihet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

AP ønsket et videre virkningsområde

Lovforslaget har tidligere fått kritikk fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som ønsket at forbudet også må gjelde utenfor undervisningssituasjonen.

– Det er en smule parodisk når dette kun skal gjelde i undervisningssituasjoner. Mye læring og kommunikasjon – ikke minst studentene imellom – foregår jo utenfor selve klasserommet, sa Bøhler til NTB.

Forbudet må håndheves av det enkelte utdanningssted

Det er opptil det enkelte undervisningssted å passe på at loven overholdes. I første omgang skal brudd på regelverket forsøkes løst med dialog. Den mest alvorlige reaksjonen vil bli bortvisning fra stedet, det vil i praksis si utestenging for elever, eller stans i introduksjonsprogrammet eller opplæring for nyankomne innvandrere. Ansatte som bryter regelen flere ganger vil kunne miste jobben.

– Signalkraften i et slikt forbud er viktig, sier finansminister Siv Jensen (FrP). – Norge er et åpent samfunn hvor vi skal se ansiktet på hverandre.

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.