Illustrasjonsbilde. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/via REUTERS
annonse
annonse

Forslaget fra Regjeringen om et nasjonalt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg som nikab og burka i barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner, ble i går vedtatt av Stortinget. Forbudet omfatter også bruk av slike plagg i forbindelse med opplæring av nyankomne innvandrere. Loven gjelder fra august i år.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) mener at forbudet er avgjørende for et godt læringsmiljø, og at det vil sikre en åpen kommunikasjon i undervisningssituasjoner.

Forbudet gjelder for undervisningssituasjoner og dekker både offentlig og privat sektor, ifølge en pressemelding fra Regjeringen. I tillegg gjelder forbudet for SFO, leksehjelp og opplæring utenfor lærestedene, for eksempel skoleturer.

annonse

I barnehager gjelder forbudet kun for de ansatte, siden erfaring viser at barn ikke bruker ansiktsdekkende plagg i Norge. Det understrekes at det i barnehager er viktig med en åpen og trygg kommunikasjon mellom barna og de ansatte.

– Vi mener å ha funnet en god balanse mellom hensynet til et godt læringsmiljø og individets frihet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

AP ønsket et videre virkningsområde

annonse

Lovforslaget har tidligere fått kritikk fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som ønsket at forbudet også må gjelde utenfor undervisningssituasjonen.

– Det er en smule parodisk når dette kun skal gjelde i undervisningssituasjoner. Mye læring og kommunikasjon – ikke minst studentene imellom – foregår jo utenfor selve klasserommet, sa Bøhler til NTB.

Forbudet må håndheves av det enkelte utdanningssted

Det er opptil det enkelte undervisningssted å passe på at loven overholdes. I første omgang skal brudd på regelverket forsøkes løst med dialog. Den mest alvorlige reaksjonen vil bli bortvisning fra stedet, det vil i praksis si utestenging for elever, eller stans i introduksjonsprogrammet eller opplæring for nyankomne innvandrere. Ansatte som bryter regelen flere ganger vil kunne miste jobben.

– Signalkraften i et slikt forbud er viktig, sier finansminister Siv Jensen (FrP). – Norge er et åpent samfunn hvor vi skal se ansiktet på hverandre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon