Illustrasjonsbilde. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/via REUTERS
Del saken
 • 159
 •  
 •  
 •  
 •  

Forslaget fra Regjeringen om et nasjonalt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg som nikab og burka i barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner, ble i går vedtatt av Stortinget. Forbudet omfatter også bruk av slike plagg i forbindelse med opplæring av nyankomne innvandrere. Loven gjelder fra august i år.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) mener at forbudet er avgjørende for et godt læringsmiljø, og at det vil sikre en åpen kommunikasjon i undervisningssituasjoner.

Forbudet gjelder for undervisningssituasjoner og dekker både offentlig og privat sektor, ifølge en pressemelding fra Regjeringen. I tillegg gjelder forbudet for SFO, leksehjelp og opplæring utenfor lærestedene, for eksempel skoleturer.

I barnehager gjelder forbudet kun for de ansatte, siden erfaring viser at barn ikke bruker ansiktsdekkende plagg i Norge. Det understrekes at det i barnehager er viktig med en åpen og trygg kommunikasjon mellom barna og de ansatte.

– Vi mener å ha funnet en god balanse mellom hensynet til et godt læringsmiljø og individets frihet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

AP ønsket et videre virkningsområde

Lovforslaget har tidligere fått kritikk fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som ønsket at forbudet også må gjelde utenfor undervisningssituasjonen.

– Det er en smule parodisk når dette kun skal gjelde i undervisningssituasjoner. Mye læring og kommunikasjon – ikke minst studentene imellom – foregår jo utenfor selve klasserommet, sa Bøhler til NTB.

Forbudet må håndheves av det enkelte utdanningssted

Det er opptil det enkelte undervisningssted å passe på at loven overholdes. I første omgang skal brudd på regelverket forsøkes løst med dialog. Den mest alvorlige reaksjonen vil bli bortvisning fra stedet, det vil i praksis si utestenging for elever, eller stans i introduksjonsprogrammet eller opplæring for nyankomne innvandrere. Ansatte som bryter regelen flere ganger vil kunne miste jobben.

– Signalkraften i et slikt forbud er viktig, sier finansminister Siv Jensen (FrP). – Norge er et åpent samfunn hvor vi skal se ansiktet på hverandre.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 159
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]o