Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Utenrikskomiteen er bekymret for utviklingen internt i Tyrkia, men vil ikke stanse eksport av norsk forsvarsmateriell til landet.

annonse

Bare SV støttet Rødts forslag om å stanse eksport av forsvarsmateriell, da utenriks- og forsvarskomiteen onsdag avga sin innstilling.

– Komiteen er bekymret over utviklingen internt i Tyrkia, der demokratiske prinsipper og institusjoner i økende grad er under press, heter det i innstillingen.

Den viser likevel til at Tyrkia er et alliert NATO-land, og at det derfor i utgangspunktet er åpnet for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært materiell til Tyrkia. Dersom det blir fastslått fra autoritativt hold at et land bryter humanitærretten, så gir regelverket hjemmel til å avslå eller holde tilbake eksport av forsvarsmateriell, står det videre i innstillingen.

Bjørnar Moxnes’ (Rødt) opprinnelige forslag var å be regjeringen om å arbeide for at Tyrkia og allierte islamistiske opprørsgrupper trekker sine militære styrker ut av Syria. Samt å be regjeringen å avslutte eksport av våpen og forsvarsmateriell til Tyrkia, og fremme forslag om å bevilge mer penger for å hjelpe flyktninger fra Afrin i deres nærområder.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.