Illustrasjonsbilde. Foto: AFP/Fayez Nureldine
Del saken
 • 217
 •  
 •  
 •  
 •  

Sverige manglet bare denne integrasjonshistorien for å fremstå som komplett idiotisk. At politikere svelger kameler er vi vant til, men en hel kamelpark er drøy kost selv for svenske politikere. Virkeligheten er i hvert fall at sosiale medier i Sverige nå koker over av latter og indignasjon over kamelhistorien, som slett ikke kan avfeies som et fata morgana. Nå kan man undres om ubåter eller kameler scorer best i den svenske folkehumoren.

Ideen om kamelsenteret ble unnfanget i 2012 i Angered i Göteborg. De magiske ordene integrasjon og mangfold  var søt musikk for politikerne. Spesielt var sosserna i kommunen begeistret da initiativtageren Géza Nagy, ordfører i foreningen Angered kamelcenter, proklamerte: “Det finnes en kjempestor interesse for kameler i Sverige og utenlands. Vi regner med turister fra hele verden, til og med fra Japan og Kina”.

Og den satt! Bidrag og integreringsmidler kom fra flere instanser i Göteborg by og fra Arbeidsformidlingen. “Vansinneprosjektet”, som det kalles, kostet snart skattebetalerne millioner, til tross for manglende byggeløyve for kamelstaller fra de samme politikerne.

Entrepenøren og samfunnsrefseren Bert Karlsson var svært kritisk og uttalte på et tidlig tidspunkt at prosjektet aldri ville funke: “Kommunen älskar ordet integrationsprojekt. Säger du ordet integration kan du få hur mycket pengar som helst.”

Representanter fra kamelsenteret reiste på studieturer til flere land, blant annet Kasakhstan.

Her skulle ingen ting overlates til tilfeldighetene. Parken skulle gi jobber til minst 20 personer, spesielt somaliere som har problemer på arbeidsmarkedet.

Programmet fortalte om kamelturisme, utbildning og forskning – og ikke minst kamelmelk. Melken ble markedsført som helsebringende, hvilket ikke er tillatt, men pytt. Plakater i Angered påsto at kamelmelk hjelper mot autisme, tuberkulose, diabetes og leversykdommer. Klart ulovlig siden kamelmelk ikke er godkjent som legemiddel. Men politikerne jublet, endelig et integrasjonsprosjekt som fungerte og som var eksotisk og annerledes!

Nå har Tingsretten i Göteborg begjært Angereds kamelcenter konkurs. Både pengene og kameldriverne forsvant brått. Kanskje finner man spor til Somalia? Men, snipp snapp snute, det svenske kameleventyret er definitivt ute.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 217
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]