Illustrasjonsbilde. Foto: AFP/Fayez Nureldine
annonse
annonse

Sverige manglet bare denne integrasjonshistorien for å fremstå som komplett idiotisk. At politikere svelger kameler er vi vant til, men en hel kamelpark er drøy kost selv for svenske politikere. Virkeligheten er i hvert fall at sosiale medier i Sverige nå koker over av latter og indignasjon over kamelhistorien, som slett ikke kan avfeies som et fata morgana. Nå kan man undres om ubåter eller kameler scorer best i den svenske folkehumoren.

Ideen om kamelsenteret ble unnfanget i 2012 i Angered i Göteborg. De magiske ordene integrasjon og mangfold  var søt musikk for politikerne. Spesielt var sosserna i kommunen begeistret da initiativtageren Géza Nagy, ordfører i foreningen Angered kamelcenter, proklamerte: “Det finnes en kjempestor interesse for kameler i Sverige og utenlands. Vi regner med turister fra hele verden, til og med fra Japan og Kina”.

Og den satt! Bidrag og integreringsmidler kom fra flere instanser i Göteborg by og fra Arbeidsformidlingen. “Vansinneprosjektet”, som det kalles, kostet snart skattebetalerne millioner, til tross for manglende byggeløyve for kamelstaller fra de samme politikerne.

annonse

Entrepenøren og samfunnsrefseren Bert Karlsson var svært kritisk og uttalte på et tidlig tidspunkt at prosjektet aldri ville funke: “Kommunen älskar ordet integrationsprojekt. Säger du ordet integration kan du få hur mycket pengar som helst.”

Representanter fra kamelsenteret reiste på studieturer til flere land, blant annet Kasakhstan.

Her skulle ingen ting overlates til tilfeldighetene. Parken skulle gi jobber til minst 20 personer, spesielt somaliere som har problemer på arbeidsmarkedet.

annonse

Programmet fortalte om kamelturisme, utbildning og forskning – og ikke minst kamelmelk. Melken ble markedsført som helsebringende, hvilket ikke er tillatt, men pytt. Plakater i Angered påsto at kamelmelk hjelper mot autisme, tuberkulose, diabetes og leversykdommer. Klart ulovlig siden kamelmelk ikke er godkjent som legemiddel. Men politikerne jublet, endelig et integrasjonsprosjekt som fungerte og som var eksotisk og annerledes!

Nå har Tingsretten i Göteborg begjært Angereds kamelcenter konkurs. Både pengene og kameldriverne forsvant brått. Kanskje finner man spor til Somalia? Men, snipp snapp snute, det svenske kameleventyret er definitivt ute.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon