820.000 nordmenn kjøper hurtigmat på bensinstasjoner og kiosker månedlig. Nå inngår regjeringen samarbeid med serveringsbransjen om sunnere mat.
De ferske tallene, som Helsedirektoratet har hentet ut fra Norske Spisefakta 2018, viser også at 216.000 nordmenn kjøper pølser på bensinstasjoner annenhver uke, mens 130.000 handler bagetter, sandwich og matpakker ukentlig.
– Alle bør kunne ta sunne mat- og drikkevalg på farten, men de som ofte benytter slike tilbud har et spesielt behov for lett tilgang til sunne, fristende måltider og vann. Dette er også noe vi vet mange forbrukere ønsker seg, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.
Torsdag deltar folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) i et møte med lederne i matvarebransjen. Partene skal signere en intensjonsavtale om å redusere inntaket av salt, sukker og mettet fett i befolkningen, samt å øke inntaket av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og fisk. Bensinstasjoner og kiosker skal også slutte seg til intensjonsavtalen.
– Det er utrolig positivt at også serveringsbransjen slutter seg formelt til dette samarbeidet, sier Linda Granlund.
Bensinstasjonene har blitt en viktig del av måltidsmarkedet, og for mange med mobile arbeidsplasser, som yrkessjåfører og håndverkere, er disse stedene i praksis jobbkantine, tilføyer Granlund.
– Vi håper flere følger opp fremover, markedsfører tilbudene godt, og gjerne tilbyr både vanlige og små porsjoner, sier Granlund.
(©NTB)