En massegrav som ble oppdaget 30 april i år, som stammer fra folkemordet i Rwanda i 1994. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi CHIBA
annonse
annonse

Kripos har pågrepet en norsk statsborger i 50-årene som er siktet for drap under folkemordet i Rwanda i 1994.

Mannen ble pågrepet i Nordland, og blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag.

Kripos mener det er grunn til å mistenke mannen for å ha deltatt i drapene på et større antall personer, hovedsakelig tutsier. Den siktede kom til Norge som flyktning via UNHCR i 2006.

annonse

– Fortsatt gjenstår mye etterforskning, blant annet avhør, gjennomgang av beslag og ytterligere undersøkelser. Saken etterforskes med sikte på at videre straffeforfølgning vil skje i Norge, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos.

Saken mot mannen bygger blant annet på informasjon fra rwandiske myndigheter og egne etterforskningsreiser til Rwanda. Det er siden høsten 2017 foretatt tre etterforskningsreiser hvor det er utført en rekke egne vitneavhør.

Fra april til juli 1994 ble mellom 800.000 og 1 million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi. Det er antatt at opp mot 200.000 personer deltok i folkemordet.

– Etterforskning av slike saker er komplisert og tidkrevende. Den påståtte forbrytelsen har som regel skjedd for flere år siden i land som skiller seg mye fra Norge, skriver Kripos i en pressemelding.

annonse

NTB

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon