Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sier at flere imamer utvises og at sju moskeer stenges. Foto: AP / NTB scanpix

Kurz’ henviser i sin kunngjøring fredag til «politisk islam» som begrunnelse.

– Parallelle samfunn, politisk islam og radikalisering hører ikke hjemme i vårt land, sier den sterkt høyreorienterte statsministeren.

En talsmann for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerer sterkt på kunngjøringen.

– Østerrikes beslutning om å stenge sju moskeer og deportere imamer med en dårlig unnskyldning gjenspeiler den antiislamske, rasistiske og diskriminerende populistbølgen i dette landet, skriver talsmannen Ibrahim Kalin på Twitter.

Barn i uniform

Utvisningen av imamene kommer i kjølvannet av en gransking av tyrkiskstøttede moskeer i Østerrike der man gjenfortalte Gallipoli-slaget fra første verdenskrig ved å spille død i moskeene.

Kurz henviser til bilder som dukket opp i april. Bildene, publisert av det østerrikske ukentlige nyhetsmagasinet Falter, viser barn i kamuflasjeuniform som marsjerer, hilser og vifter med tyrkiske flagg og deretter spiller døde.

«Likene» ble deretter lagt ved siden av hverandre og dekket med flagg. Moskeen der bildene var tatt, ble styrt av den tyrkisk-islamske kulturforeningen (ATIB), som har hovedkvarter i Köln i Tyskland og som er knyttet til det offentlig støttede religiøse direktoratet Diyanet i Tyrkia.

Lovforbud

ATIB har fordømt bildene og kalt arrangementet «svært beklagelig» og forsikret at «det ble beordret avsluttet før det var over».

Det østerrikske innenriksdepartementet mistenker at imamer knyttet til ATIB har brutt et forbud mot utenlandsk finansiering av religiøse stillinger. Lovforbudet ble innført i 2015.

To imamer har allerede fått sine oppholdstillatelser tilbakekalt, ifølge Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl. Også imamenes familier kan miste oppholdstillatelsene sine, og til sammen risikerer om lag 150 mennesker å måtte forlate Østerrike.

Ifølge nyhetsbyrået DPA jobber rundt 260 personer som muslimske religiøse ledere i Østerrike. Nesten en firedel av disse risikerer altså å bli utvist.

I Østerrike bor det over 270.000 mennesker med tyrkisk familiebakgrunn. Seks av moskeene som regjeringen vil stenge, er tilknyttet en organisasjon for folk med arabisk bakgrunn – og i disse tilfellene mistenker myndighetene forbindelser til svært konservativ islamisme.

NTB-AFP-AP

(©NTB)

[email protected]