Khaled Mashaal, leder av den politiske vingen av Hamas, er god for mellom 2 og 5 milliarder dollar, investert i egyptiske banker og gulf-land. Foto: AP Photo/Bassem Tellawi
Del saken
 • 788
 •  
 •  
 •  
 •  

Mange palestinere som Resett.no har pratet med sier de ville gitt sin stemme til Hamas under et valg, til tross for at de ønsker fred med Israel. De mener president Abbas er korrupt og bruker penger på seg selv. Nylig bygde han et rådyrt palass og kjøpte eget fly. Men hva med Hamas-lederne? Er de noe bedre? Nei, mener professor Moshe Elad, en Midtøsten-ekspert fra Western Galilee Academic College, som uttaler seg til avisen The Algemeiner.

Korrupsjonen i Hamas er ikke bare voldsom, men utadvendt og åpenlys, mener han. “Det som er unikt når det gjelder palestinske ledere gjennom årene er mottoet” Get rich quick “. Ledere der har ingen skam. De tar over viktige næringer som kommunikasjon og bensin så snart de tar tømmene. I det vestlige samfunn har du også folk som får rikdom raskt og er korrupt, men der gjøres det vanligvis subtilt med konvolutter av kontanter og forseggjort former for bestikkelse som ikke er lette å spore. Men palestinerne vil si rett opp i ansiktet ditt: “Jeg vil bli rik”.

Ifølge dr. Moshe Elad er de fleste av Hamas grunnleggere flyktninger eller direkte etterkommere av flyktninger. “Noen av dem ble født i ekteskap mellom egyptere og gazanere, uten penger i det hele tatt. Hvordan er de blitt så rike, så fort, og hvor rike er de egentlig, – lederne av et landområde som er sunket ned i fattigdom med en enorm arbeidsledighet?

Til den israelske finansavisen Globes sier Elad at pengene kommer, eller er kommet, fra mange kilder: Bidrag fra familiene til de som dør, veldedighetspenger, kalt “zakala” på arabisk, og donasjoner fra ulike land, som Syria, Saudi-Arabia, Iran og Qatar. Det har også vært kampanjer for å samle inn penger i USA.

Elad forteller om en palestiner og Hamas-støttespiller, Moussa Abu Marzouk, som begynte å samle inn penger blant de rike muslimene i Amerika. Han etablerte også flere bankforbindelser. Over tid bygget han et konglomerat på 10 finansielle operasjoner som ga lån og gjennomfører investeringer. I 1995 arresterte USA Abu Marzouk for aktiviteter som støtter terrorisme, og etter to år i fengsel ble han deportert. Men han beholdt pengene. “Denne mannen var verdt flere millioner allerede i 1997, da han ble utvist,” sier Elad. “I 2001, under 9/11-etterforskningen, ble det oppdaget at han hadde bånd med al-Qaida, inkludert pengeoverføringer til de 21 al-Qaida-operatørene som ble anklaget for å utføre angrepet. I dag er Abu Marzouk en av de store milliardærene i Hamas. «Arabiske estimater mener hans formue er på 2-3 milliarder dollar,» sier Elad.

Et annet seniormedlem av Hamas er Khaled Mashaal, leder av Hamas politiske vinge. Globale estimater sier at Mashaal er verdt 2,6 milliarder dollar, men arabiske kommentatorer, med andre kilder, sier at han er verdt mellom 2 og 5 milliarder dollar, investert i egyptiske banker og gulf-land, noen i eiendomsprosjekter,” forteller professoren.

Neste på listen er Gaza-statsminister Ismail Haniyeh. Hans formue er beregnet til 4 millioner dollar, og de fleste av hans eiendeler i stripen er registrert i hans svigersønn Nabils navn, og et dusin barn av hans og andre mindre kjente Hamas-tjenestemenn. Et annet Hamas-medlem, Ayman Taha, ble født i fattigdom i El Buraj flyktningleir, men nylig bygget han et hus verdt minst en million dollar. Han har ansvaret for å koordinere Hamas-operasjonene innenfor og utenfor Gazastripen og er ikke engang et senior medlem, men han er allerede medlem av millionærklubben.

Professor Elad hevder at de fleste av pengene kommer fra donasjoner til Gaza-stripen, siden hver dollar går gjennom Hamas pipeline. I tillegg kommer inntekter fra varer smuglet gjennom tunnelene under grensen til Egypt.

Den pan-arabiske London-baserte avisen, Asharq al Awsat, som ifølge professor Elad regnes for å være pålitelig, hevder at det finnes er 600 dollarmillionærer i Gaza. Korrupte tjenestemenn slår seg opp økonomisk gjennom å kreve penger fra varer som smugles gjennom tunellene, til gjengjeld snur de hodet den andre veien. En billast med varer krever de ifølge den arabiske avisen rundt 2000 dollar for, pluss 25 prosent av verdiene på varene. Hamas tjener også penger på å beskatte alle handlende i Gaza, fra bilforhandlere til selgere av frukt og grønnsaker. Hamas overtok også land og videresolgte det deretter med fortjeneste.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 788
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]