European Council President Donald Tusk speaks during a media conference at the conclusion of an EU and Western Balkan heads of state summit at the National Palace of Culture in Sofia, Bulgaria, Thursday, May 17, 2018. (AP Photo/Virginia Mayo)
annonse
annonse

– Det er tydelig at den amerikanske presidenten og resten av gruppen fortsatt er uenige om handel, klimaendringer og atomavtalen med Iran, sa EU-president Donald Tusk før åpningen av G7-toppmøtet i den canadiske byen La Malbaie i Québec-provinsen.

– Det som imidlertid bekymrer meg mest, er det faktum at regelbasert, internasjonal orden blir utfordret, overraskende nok ikke fra den kanten vi venter, men fra sin hovedarkitekt og garantist, nemlig USA.

USAs president Donald Trump foreslo før avreisen til Québec at Russland igjen bør delta i gruppen for verdens ledende industriland, et utspill som ventes å ytterligere øke et allerede høyt konfliktnivå i G7.

annonse

Utspillet ble stort sett mottatt med avvisning eller sjokk av europeiske tjenestemenn på toppmøtet. Tusk selv ga uttrykk for at det er vanskelig å la seg overraske av Trumps uttalelser nå.

– La oss la G7 forbli som det er, var kommentaren fra den tidligere polske statsministeren.

– Vi vil ikke stanse forsøkene på å overbevise våre amerikanske venner og president Trump om at å motarbeide denne verdensordenen ikke er fornuftig i det hele tatt. Det vil bare gagne dem som ønsker en ny verdensorden der liberalt demokrati og grunnleggende friheter ikke finnes lenger, sier han.

NTB-AFP

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon