Demonstranter krever at drapsmennene blir straffet etter at to personer ble drept i Assam 8. juni. Foto: AFP PHOTO / Biju BORO
annonse

Falske nyheter i sosiale medier har ført til en rekke lynsjinger i India. Så langt er 15 personer pågrepet for drap i forbindelse med en sak i Assam.

I delstaten Assam øst i landet ble to personer dratt ut av bilen av en folkemengde og slått til døde. Det skjedde etter ryktespredning på WhatsApp.

– Lokale innbyggere ble mistenksomme til de to fremmede, etter meldinger om barnekidnappere i området på WhatsApp i tre-fire dager før drapene skjedde, sier Mukesh Agrawal i det lokale politiet.

annonse

Etter drapene ble det lagt ut video som viser ofrene forslåtte og blodige mens de trygler for livet sitt. De to var venner som var på vei hjem fra en piknik.

– Vi har pågrepet 15 personer, og vi har også pågrepet to personer som skal ha filmet og lagt ut videoen på YouTube, opplyser politiet i Assam.

Det er ikke første gangen India opplever drap som følge av falske nyheter spredt i sosiale medier.

annonse

I forrige måned ble seks personer drept i separate saker etter rykter om barnekidnappinger. I fjor ble åtte menn drept av samme årsak.

Meldingene sprer seg ofte som ild i tørt gress i India, og eksperter sier at mange førstegangsbrukere av smarttelefon ofte ikke klarer å skille falske nyheter fra ekte.

NTB – AFP
(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse