Denne lille figuren ble laget omkring år 900 før f.kr. og ble funnet nær Israels nordlige grense til Libanon i fjor. Nå er hodet utstilt på museum i Jerusalem. Foto: Ilan Ben Zion / AP / NTB scanpix
annonse

En nesten 3.000 år gammel og 5 centimeter høy statue av det forskerne mener er en konges hode, etterlater en rekke spørsmål.

annonse
annonse

Den vesle statuen ble funnet i Israel i fjor, i byen Abel-Bet-Ma’aka like ved grensen til Libanon.

annonse

Utenom sitt noe reduserte skjegg, synes statuen å være godt bevart. Forskerne er dog ikke helt enige om hvorvidt det kongelige hodet en gang satt fast til en kropp.

Arkeolog Naama Yahalom-Mack mener funnet er viktig, fordi figuren ble laget i år 900 f.kr. og dermed i en tid hvor flere bibelske samfunn kjempet om territorium i dagens Midtøsten.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Ved å tidfeste funnet mener forskerne at statuen kan gi svar på hvilken konge som hersket over Abel-Bet-Ma’aka for snaut 3.000 år siden. Dessverre har ikke arkeologene klart å finne ut hvilken konge statuen er ment å forestille.

Statuen er laget av fajanse, et glasslignende materiale som var populært til bruk i smykker og figurer i det gamle Egypt.

– Vi blir sittende og gjette her. Det er som et spill, som et hallo fra fortiden, men vi vet ikke veldig mye om den, sier Yahalom-Mack.

En gruppe arkeologer fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem vil senere i juni fortsette gravingen i området der statuen er funnet.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.