Skipet med 629 mennesker som både Italia og Malta nektet å la legge til kai, er nå på vei til Spania etter å ha fått grønt lys der.
Spanias statsminister Pedro Sánchez opplyste mandag at skipet Aquarius får lov til å legge til ved havnen i Valencia.
– Det er vår plikt å unngå en humanitær katastrofe og tilby en trygg havn for disse menneskene, sa Sánchez, som understreker at Spania ønsker å oppfylle sine internasjonale forpliktelser når det gjelder å gi humanitær hjelp.
Redningsskipet tilhører den franske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranée og har de siste dagene plukket opp migranter og flyktninger fra en rekke overfylte båter i Middelhavet.
Straks det ble klart at Spania ville ta imot skipet, takket både Italia og Malta, og Malta sa at de ville sende matforsyninger. Uten nye forsyninger ville skipet slippe opp for mat mandag kveld, advarte SOS Mediterranées leder Sophie Beau, som la til at det gjenstår om lag 1.300 kilometer før skipet når fram til den spanske kysten.
Mandag kveld lå skipet like nordøst for Malta, i farvannet mellom Malta og Sicilia, viser sporing på nettstedet Marine Traffic.
Blant de 629 flyktningene og migrantene om bord, er det 123 enslige mindreårige og sju gravide kvinner. Leger Uten Grenser har også hjelpearbeidere om bord.
Italia nektet å la skipet legge til kai og hevder at landet for lengst har tatt imot sin del av flyktningstrømmen over Middelhavet.
– Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningleir, tvitret Italias innenriksminister Matteo Salvini mandag.
Italia mente Malta måtte ta imot skipet. Men Maltas statsminister Joseph Muscat viste til at de 629 ble plukket opp i libysk farvann, der det er Italia som koordinerer redningsoperasjonene. Derfor har Italia plikt til å ta imot skipet, uttalte Muscat.
Før Spania sa seg villig til å ta imot skipet, ba EU Italia og Malta om snarest å bli enige om skjebnen til de 629 om bord i Aquarius.
180 andre flyktninger og migranter som mandag ble plukket opp av den libyske kystvakten i Middelhavet, går samtidig en uviss skjebne i møte. I første omgang er de overlatt til Kontrollsenteret for ulovlig innvandring i al-Khoms. Deretter havner de trolig i en av de mange leirene som er opprettet i Libya.
EU har alliert seg med den libyske kystvakten i et forsøk på å hindre migranter og potensielle asylsøkere i å ta seg sjøveien til Europa. Men dette er en politikk som fører til at migranter og flyktninger blir ført tilbake til grusomme fengsler i Libya, ifølge FN.
Tidligere denne helgen ble et annet redningsfartøy fra tyske Sea-Watch holdt tilbake i tolv timer da det la til kai i Reggio Calabria sørvest i Italia med 232 flyktninger og migranter om bord. Deretter fikk skipet forsette seilasen.
Sea-Watch opplyser at de ba Maltas kystvakt om å bistå i redningsaksjonen i forrige uke, men at de fikk nei.
Også spansk redningstjeneste melder om en rekke redningsoperasjoner. I alt 334 flyktninger og migranter er plukket opp fra ni båter som forlot Nord-Afrika lørdag og søndag. I en av dem ble det funnet fire lik sammen med 49 mennesker som hadde overlevd turen.
(©NTB)