Anniken Huitfeldt (Ap) under spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Arbeiderpartiet mener regjeringens åpning for flere amerikanske soldater på norsk jord ikke må føre til kutt i antall norske soldater i Indre Troms.
Aps forsvars- og utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt sier regjeringens beslutning er en oppfølging av det partiet lenge har ønsket, nemlig økt NATO-nærvær i Europa.

annonse

– Men det er noen betingelser. Finnmark landforsvar skal være norsk, og vi kan ikke ta ned antallet soldater som står i Indre Troms, og samtidig invitere så mange amerikanere, sier Huitfeldt til NTB.

Hun viser til at Stortinget ikke har tatt stilling til spørsmålet om å ta ned 2. bataljon på Skjold, et spørsmål som var en sentral del av forhandlingene om fremtidens norske landmakt.

– Dette henger jo sammen, for det handler om balansen i denne landsdelen. Vi må ha stående styrker på Skjold, sier Huitfeldt, som legger til at man ikke kan se på økt amerikansk nærvær som kompensasjon for fravær av norske styrker.

– Det er det vi ikke kan godta. Det skal være øving og trening sammen med norske soldater. Vi kan ikke godta amerikanske soldater inn og norske soldater ut, sier Huitfeldt, som avviser at regjeringens planer er i strid med norsk basepolitikk:

annonse
annonse

– Dette er helt klart innenfor rammen av norsk basepolitikk.

Baseerklæringen fra 1949 slår fast at fremmede makter ikke skal ha rett til å åpne militærbaser i Norge i fredstid.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.