Statsminister Erna Solberg under trontaledebatten i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Statsministeren, justisministeren og forsvarsministeren kalles inn til høring på Stortinget om terrorsikring etter kritikk fra Riksrevisjonen.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil etter det NTB får vite tirsdag kalle inn regjeringstoppene til høring på Stortinget etter at Riksrevisjonen i forrige uke for andre gang rettet krass kritikk mot regjeringen for manglende terrorsikring.

Kontrollkomiteen ønsker en rask behandling og høringen kan bli holdt allerede 30. august.

Også forgjengere
Statsminister Erna Solberg (H), justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil bli innkalt til høringen.
Også forgjengerne i Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet forventes å måtte møte for å forklare seg. Det betyr at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) blir innkalt som tidligere forsvarsminister. I tillegg må stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) møte som tidligere justisministre, etter det NTB forstår.

Svært alvorlig
Sentrale stortingspolitikere reagerte kraftig da Riksrevisjonen konkluderte med at det er gjort lite for å utbedre feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som ble påpekt i 2015.
Riksrevisor Per-Kristian Foss karakteriserte funnene som svært alvorlige, noe som er Riksrevisjonens sterkeste grad av kritikk.

Kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) fastslo nøkternt da rapporten ble lagt fram at det er svært sjeldent og meget alvorlig når Riksrevisjonen tar i bruk begrepet svært alvorlig.

Skjønnmaling
KrFs Hans Fredrik Grøvan er den eneste i kontroll- og konstitusjonskomiteen som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten fra Riksrevisjonen om objektsikring.
– Ut fra rapporten som kom i forrige uke, oppfatter jeg at regjeringen i 2015 tegnet en sminket versjon og ikke leverte en realitetsorientering. Det ble hevdet at Riksrevisjonens rapport kun tegnet et øyeblikksbilde og at mye var forbedret. Når vi nå får vite at lite er gjort, minner bildet som ble tegnet i 2015 fra regjeringens side sterkt om skjønnmaling, sier Grøvan til NTB.

– Høringen over sommerferien blir viktig for å sammenholde det Riksrevisjonens rapport sier nå, opp mot det regjeringen sa i 2015, sier Grøvan.

Gjennomføringskraft
SVs Torgeir Knag Fylkesnes minner om at statsminister Erna Solberg (H) flere ganger har trukket fram regjeringens gjennomføringskraft.
– Det er lite som minner om gjennomføringskraft når vi leser Riksrevisjonens rapport. Når det ikke er skjedd noe etter den runden vi hadde sist, er det knapt til å tro. Statsministeren har også sagt at dette er et av hennes aller viktigste oppdrag. Derfor er det svært alvorlig når vi fortsatt ikke er i nærheten av å komme i mål, sier Fylkesnes til NTB.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]