Illustrasjonsbilde av en oljeplattform. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Norske arbeidsgivere forventer den største oppbemanningen på over seks år. Bedrifter i sørvest ser lysest på utsiktene, mens optimismen faller sterkt i Oslo.

Det viser ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer for tredje kvartal som legges fram tirsdag.

Blant arbeidsgiverne i undersøkelsen planlegger 15 prosent å bemanne opp. 80 prosent har planer om å bevare arbeidsstyrken som den er, mens 5 prosent planlegger å nedbemanne.

Ansettelsesplanene har vist stabil vekst og er nå 3 prosentpoeng høyere enn den var på samme tid i fjor.

I barometeret spørres 751 norske bedrifter om de har behov for å bemanne opp, bemanne ned eller om bemanningsbehovet er uendret kommende kvartal.

Det såkalte sesongjusterte nettotallet ender denne gangen på pluss 9 prosent. Det er den høyeste optimismen som er målt i arbeidsmarkedet på seks år.

Nettotallet er andelen bedrifter som sier de skal bemanne opp, fratrukket andelen bedrifter som sier de skal bemanne ned. Feilmarginen overstiger ikke pluss/minus 3,6 prosent.

Mest positivt i sørvest

Oljekrisen som rammet Norge høsten 2014, ble tung for mange bedrifter på Sør- og Vestlandet. Men trenden har for lengst snudd, både i denne regionen og i landet for øvrig: Veksten i økonomien øker, ledigheten faller og bedriftene vil igjen ansette.

Sør- og Vestlandet har nå landets mest optimistiske arbeidsgivere foran tredje kvartal, ifølge Manpowers barometer. Der er netto bemanningsutsikter på pluss 15 prosent, det sterkeste fra regionen på over ni år.

Det er en forbedring på henholdsvis 12 og 11 prosentpoeng sammenlignet med forrige kvartal og tredje kvartal i fjor.

Oslo faller – utfordringer i nord

Arbeidsgiverne i Oslo-området er mer forsiktige før tredje kvartal. De rapporterer om netto bemanningsutsikter på pluss 2 prosent, men det er 8 prosentpoeng svakere enn forrige kvartal og 2 prosentpoeng svakere enn samme tid i fjor.

– Utsiktene for Oslo-området er de svakeste vi har sett siden slutten av 2016, og det er også en kraftig nedgang sammenlignet med forrige kvartal. Om dette er et blaff eller starten på en trend er for tidlig å si, sier ManpowerGroups konsernsjef Maalfrid Brath til NTB.

Også i Nord-Norge er etterspørselen etter arbeidskraft høy, men flere regionale rapporter viser at arbeidsgiverne synes det er vanskelig å få tak i mennesker med riktig kompetanse og personlige egenskaper.

Finans og forsikring

Når det gjelder bransjer, er optimismen størst innen finans med netto bemanningsutsikter på pluss 13 prosent.

– Utviklingen både innenfor reguleringer og fin-tech har skapt et enormt behov for digitale ferdigheter innen bank og finans. Det har vært en nøkkelfaktor i oppbemanningen vi har sett i denne næringen de siste kvartalene, sier Brath.

Fin-tech er en samlebetegnelse for ny teknologi og design som utfordrer tradisjonelle finanstjenester for lån, betaling, finansiering og handel.

Nærmest finans følger sektorene energi med pluss 12 prosent, offentlig sektor med pluss 11 og olje og gass med pluss 9.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]