Jean-Claude Arnault og Katarina Frostenson. Foto: AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / Jonas EKSTROMER / Sweden OUT
annonse

Den svenske kulturprofilen Jean-Claude Arnault blir tiltalt for to voldtekter, opplyser svensk påtalemyndighet. Selv kaller han anklagene grunnløse.
Arnault er gift med det tidligere Svenska Akademien-medlemmet Katarina Frostenson og driver et kultursenter som har fått pengestøtte fra Akademien.

annonse

I fjor høst anklaget minst 18 kvinner 71-åringen for seksuell trakassering og overgrep, samt for å ha lekket navnene på sju nobelprisvinnere til pressen før de ble offisielt kunngjort.

annonse

Saken har utløst en krise i Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris.

Statsadvokat Christina Voigt opplyser i en pressemelding at det vil bli tatt ut tiltale for to tilfeller av voldtekt, begge angivelig begått i Stockholm i 2011. Den ene skal ha vært en såkalt sovevoldtekt.

annonse
annonse

– Min vurdering er at bevismaterialet er tilstrekkelig for tiltale, skriver Voigt.

Nekter
Arnault kaller anklagene grunnløse.
– Han er bestyrtet og hevder sin uskyld, han har ikke begått disse påståtte gjerningene. Han mener at bevisene er for svake, sier forsvareren Björn Hurtig til Aftonbladet.

– Jeg syns overhodet ikke at bevisene når opp til det nivået som kreves for at man skal kunne forvente en fellende dom i en rettssak. Vi mener at det er synd og skam at man har valgt å ta ut tiltale, sier han.

Blant dem Arnauld ifølge svenske medier skal ha trakassert, er kronprinsesse Victoria. Det skal ha skjedd under et arrangement for ti år siden, i en bygning som disponeres av Svenska Akademien.

Opprør
Anklagene mot Arnault resulterte i et opprør blant medlemmene i Svenska Akademien, og i begynnelsen av april trakk tre av dem seg.
Noen dager senere trakk også Arnaults kone Katarina Frostenson seg og det samme gjorde Akademiens faste sekretær Sara Danius og forfatteren Sara Stridsberg.

20. april overlot Akademien en intern granskningsrapport utført av advokater på bestilling fra institusjonen, til svensk økokrim. To uker senere opplyse de at det ikke vil bli utdelt noe nobelpris i litteratur i år.

[email protected]

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.