Jean-Claude Arnault og Katarina Frostenson. Foto: AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / Jonas EKSTROMER / Sweden OUT
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Den svenske kulturprofilen Jean-Claude Arnault blir tiltalt for to voldtekter, opplyser svensk påtalemyndighet. Selv kaller han anklagene grunnløse.
Arnault er gift med det tidligere Svenska Akademien-medlemmet Katarina Frostenson og driver et kultursenter som har fått pengestøtte fra Akademien.

I fjor høst anklaget minst 18 kvinner 71-åringen for seksuell trakassering og overgrep, samt for å ha lekket navnene på sju nobelprisvinnere til pressen før de ble offisielt kunngjort.

Saken har utløst en krise i Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris.

Statsadvokat Christina Voigt opplyser i en pressemelding at det vil bli tatt ut tiltale for to tilfeller av voldtekt, begge angivelig begått i Stockholm i 2011. Den ene skal ha vært en såkalt sovevoldtekt.

– Min vurdering er at bevismaterialet er tilstrekkelig for tiltale, skriver Voigt.

Nekter
Arnault kaller anklagene grunnløse.
– Han er bestyrtet og hevder sin uskyld, han har ikke begått disse påståtte gjerningene. Han mener at bevisene er for svake, sier forsvareren Björn Hurtig til Aftonbladet.

– Jeg syns overhodet ikke at bevisene når opp til det nivået som kreves for at man skal kunne forvente en fellende dom i en rettssak. Vi mener at det er synd og skam at man har valgt å ta ut tiltale, sier han.

Blant dem Arnauld ifølge svenske medier skal ha trakassert, er kronprinsesse Victoria. Det skal ha skjedd under et arrangement for ti år siden, i en bygning som disponeres av Svenska Akademien.

Opprør
Anklagene mot Arnault resulterte i et opprør blant medlemmene i Svenska Akademien, og i begynnelsen av april trakk tre av dem seg.
Noen dager senere trakk også Arnaults kone Katarina Frostenson seg og det samme gjorde Akademiens faste sekretær Sara Danius og forfatteren Sara Stridsberg.

20. april overlot Akademien en intern granskningsrapport utført av advokater på bestilling fra institusjonen, til svensk økokrim. To uker senere opplyse de at det ikke vil bli utdelt noe nobelpris i litteratur i år.

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]