Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. I høst skal mer enn 40.000 soldater delta i øvelsen Trident Juncture i Norge. Det er NATOs største militærøvelse siden 2002. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Forhåpentligvis slipper du å finne dem krypende rundt i hagen din. Men når NATO sender 40.000 soldater til Norge i høst, vil det by på utfordringer.

– Det er klart at med så mange mennesker og utstyr, så kommer det til å merkes, sier viseadmiral Ketil Olsen til NTB.

Trident Juncture blir den største militærøvelsen i Norge på flere tiår. Alt i alt skal mer enn 40.000 soldater fra 30 land delta. De første styrkene kommer allerede i august.

Soldatene vil synes godt, understreker Olsen.

– Men vi må prøve ikke å legge for stort press på sivilbefolkningen. Vi må prøve å gjøre det fotavtrykket så lite som mulig.

Midt-Norge

Hoveddelen av øvelsen går av stabelen fra 25. oktober til 7. november.

Soldater og utstyr vil strømme til langs hele Nordvestlandet og på Østlandet og bli fraktet i tog, bil og lastebil til øvelsesområdene, som i hovedsak vil ligge i Midt-Norge.

Olsen sier folk må regne med å se soldater på butikken og i lokalsamfunnet underveis. Men øvelsen vil foregå utenfor byene, og folk vil forhåpentligvis slippe å se soldater i sin egen hage.

– Det har vi dessverre noen eksempler på tidligere. Men på veien kommer det nok til å bli kødannelser, sier han.

Defensiv øvelse

Mandag var Olsen på plass på NATOs hovedkvarter i Brussel sammen med den amerikanske admiralen James Foggo for å brife internasjonal presse om planene.

Der ble det understreket flere ganger at øvelsen er defensiv.

– NATO er en forsvarsallianse. Vi leter ikke etter slåsskamper, sa Foggo.

Scenarioet NATO skal øve på, er en såkalt artikkel 5-situasjon, det vil si en situasjon der Norge trenger hjelp fra sine allierte til å forsvare seg.

Skal avskrekke

NATOs militære ledere har vært tydelige på at øvelsen er ment å skremme Russland. Alliansen skal avskrekke ved å vise hva den er i stand til.

Men Russland er ikke formelt definert som fienden.

– Det syns jeg kanskje ville vært unaturlig provoserende. I tillegg skal alliansen være forberedt på å møte hvem som helst i den andre enden. Så det blir feil å øve på noe så spesifikt som direkte mot Russland, forklarer Olsen.

Øvelsen er allerede blitt diskutert i NATO-Russland-rådet. I tillegg har en delegasjon fra Forsvarsdepartementet i Norge vært i Moskva for å orientere. Russland er også blitt invitert til å observere under øvelsen.

Venter reaksjoner

Så langt skal det ikke ha kommet noen sterke protester. Men russerne vil nok reagere, tror forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Her kan vi se litt av hvert, sier Bakke-Jensen til NTB.

– Dette er en stor øvelse, og det vil også være en mulighet for Russland til å øve på ulike påvirkningsmetoder. Så vi må nok være forberedt på at vi kan bli utsatt for falske nyheter og påvirkningsoperasjoner, både i forkant, under øvelsen og i ettertid, sier han.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]