Olje- og energiminister Terje Søviknes under Fremskrittspartiets landsmøte denne våren – 18 år etter at han ble anklaget for voldtekt av en 16 år gammel jente under Fpus landsmøte i 2000. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 • 48
 •  
 •  

Påtalemyndigheten kommer tidligst til å behandle begjæringen om ny etterforskning mot Terje Søviknes til uka. Den har ennå ikke ankommet statsadvokaten.

annonse

Annonse

Saksmengden hos statsadvokaten i Buskerud, Vestfold og Telemark tilsier at det tidligst fredag blir aktuelt å se på begjæringen om å gjenoppta voldtektsetterforskningen mot olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Derfra kan den enten sendes politiet til vurdering eller bli behandlet av påtalemyndigheten – avhengig av om begjæringen formelt sett har status som klage på den opprinnelige henleggelsen av saken eller om den er å anse som en selvstendig begjæring om ny etterforskning.

annonse

Annonse

Dersom påtalemyndigheten skal behandle saken, tilsier saksmengden at det tidligst er mulighet å starte behandlingen til uka, får NTB opplyst.

annonse

Annonse

Men det avhenger av at brevet kommer i hus. Onsdag morgen – åtte dager etter at det ble sendt – hadde ingen i statsadvokatembetet sett noe til brevet. Der hadde man kun hørt om begjæringen gjennom medias omtale, sannsynligvis på grunn av treghet i postgangen.

«Intet straffbart forhold»

Det er 17 år siden voldtektsanmeldelsen mot arveprinsen i Fremskrittspartiet ble henlagt av politiet. Den da 16 år gamle jenta hevder hun ble voldtatt av Søviknes under FpUs landsmøtefest i 2000. Søviknes medga at de to hadde seksuell omgang, men avviste kategorisk at det dreide seg om noe annet enn sex med samtykke fra begge parter.

Politiet henla saken som «intet straffbart forhold» dagen etter at den ble åpnet.

Den 34 år gamle kvinnens advokat mener nå saken må etterforskes på nytt, fordi det er tilkommet nye opplysninger som kan ha betydning for utfallet: et journalutdrag fra en psykiatrisk institusjon kort tid etter hendelsen og at kvinnen er diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse.

annonse

Annonse

Mangler ved etterforskningen

Advokaten mener også det hefter mangler ved den opprinnelige etterforskningen.

– Hun ble aldri avhørt om det han forklarer. Jeg har aldri vært borti en situasjon der mistenkte kommer med en forklaring som er veldig ulik fornærmedes, og at politiet ikke da spør fornærmede hva hun mener om det han forklarer, sa Jannicke Keller-Fløystad til Bergens Tidende.

Hun mener den fornyede prosessen enten vil ende i at etterforskningen blir gjenopptatt eller at saken henlegges på nytt, men da med en annen begrunnelse enn at det ikke er begått noe straffbart forhold.

(©NTB)


Del saken
 • 48
 •  
 •  
 •  
  48
  Shares
 • 48
 •  
 •  
annonse

Les også: