Bildet er tatt 12. juni 2018 og viser migranter på et italiensk kystvaktsskip, etter at de har blitt overført fra «Aquarius». Foto: AP
Del saken
 • 450
 •  
 •  
 •  
 •  

Historien om ”Aquarius”, skipet med 629 emigranter om bord som Italias nye, såkalte høyrepopulistiske regjering har nektet adgang til italienske havner, har satt Dagbladets kommentator Einar Hagvaag i harnisk. Spørsmålet er om Dagbladet ikke er fanget av sine egne løgner og skylapper.

I ”Spania redder EU i politisk havsnød” (11.6.) skriver Hagvaag om hvor forkastelig det er at Italias nye regjering, anført av ”det innvandringsfiendtlige Lega”, har nektet ”Aquarius” adgang til italienske havner, om krangelen mellom Italia og Malta om hvem som hadde ansvaret for ”Aquarius”, at EU må utarbeide en felles flyktningpolitikk, at det er uakseptabelt at landene i Øst-Europa nekter å ta imot flyktninger, og at Spania har opptrådt som en reddende engel.

Spørsmålet Hagvaag og Dagbladet nekter å stille, og som burde være det selvfølgelige utgangspunktet for denne saken, er hvorfor ”Aquarius” ikke har blitt returnert til Libya siden de angivelige flyktningene på skipet ble plukket opp i libysk farvann.

Jeg vet ikke hvorfor Hagvaag ikke nevner denne i mine øyne nærmest selvinnlysende løsningen på problemet med ”Aquarius” og andre såkalte båtflyktninger, altså at båtene og menneskene om bord returneres til landet de kom fra.

Grunnen kan være at en slik løsning ikke passer inn i Dagbladets ideologiske program, at Europa av humanitære grunner må la seg drukne i flyktninger, og derfor forties. Men den kan også være at Dagbladet til de grader er fanget av sine løgner og skylapper – vi har plikt til å ta imot flyktninger, tilbakesendelse til hjemlandet er umulig og umenneskelig – at en retur av de såkalte båtflyktningene på ”Aquarius” til Libya faller utenfor Hagvaags og Dagbladets kognitive horisont.

Jeg tror mest på den siste forklaringen. For Dagblad-journalister er retur av såkalte flyktninger til stedet de kom fra sannsynligvis like utenkelig som å sende dem til Mars.

For øvrig er det grunn til å merke seg at Hagvaag og Dagbladet konsekvent omtaler menneskene om bord på ”Aquarius” som flyktninger enda alle vet at de er økonomiske emigranter.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 450
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]