Mali er et av landene EU-kommisjonen mener bør få nyte godt av et nytt fredsfond, som også skal kunne brukes til kjøp av krigsmateriell. Her er landets sikkerhetsstyrker i sammenstøt med demonstranter tidligere i måneden. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

European Peace Facility (EPF) , som EU-kommisjonen har døpt fondet, skal være på 10,5 milliarder euro og er tenkt holdt utenfor EUs regulære budsjett. Dette for å omgå EUs regelverk som forbyr finansiering av militære prosjekter.

annonse
annonse

Under lanseringen onsdag ble det opplyst at EPF skal benyttes til fredsoperasjoner og fredsskapende tiltak, inkludert kjøp av våpen og militært utstyr til utvalgte konfliktherjede land i Afrika.

Enklere å bistå

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at EPF, som må godkjennes av alle EUs medlemsland før det blir en realitet, vil gjøre det enklere å bistå land som Mali, Somalia og Den sentralafrikanske republikk, som herjes av krig.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Verden opplever vanskelige tider og EU må vise ansvar og innta en rolle på den globale scenen, sa hun onsdag.

Både europeere og våre partnere i verden forventer at EU mer og mer vil bidra til sikkerhet, både i vår egen regionen og ellers, sa Mogherini.

Motforestillinger

Flere av EUs medlemsland vil trolig ha motforestillinger mot å forsyne andre land med våpen, særlig når det er snakk om land som i årtier har vært preget av politisk uro og brudd på menneskerettighetene. Kommisjonens forslag om å opprette et slikt «fredsfond» kan derfor komme til å møte motstand.

Hvem som skal bidra til fondet, og hvordan, er også uklart, men ifølge EU-kommisjonens forslag skal det være opp til EUs ministerråd å avgjøre hvordan fondet skal brukes.

EU-tjenestemenn understreker at beslutninger om å forsyne land med krigsmateriell, bare vil bli tatt i helt spesielle tilfeller og etter en grundig vurdering av menneskerettighetssituasjonen i mottakerlandene.

Våpenstøtte vil også bare bli gitt som del av en pakke, som inkluderer opptrening av andre lands sikkerhetsstyrker, og slik støtte vil ikke utgjøre hovedvekten av det EPF er tenkt brukt til, sier en tjenestemann.

NTB-AFP

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.