A worker walks past a tug damaged by an air strike on the maintenance hub at the Hodeida port, Yemen May 27, 2018. REUTERS/Abduljabbar Zeyad TPX IMAGES OF THE DAY
annonse

Krigen i Jemen mellom regjeringen til president Hadi og houthi-militsen har nå holdt på siden mars 2015. Konflikten beskrives som verdens verste humanitære krise og sivilbefolkningen har blitt krigens største offer.

Det kan nå bli enda verre i takt med at kampen om den livsviktige houthi-kontrollerte havnebyen Hodeida tilspisser seg. Styrker lojale til Hadi-regjeringen beleirer nå byen, og ifølge flere kilder er det bare et spørsmål om tid før den faller.

Hodeida blir beskrevet fra flere hold som en strategisk viktig havneby for houthiene. Hva blir konsekvensene om og når den omsider faller?

annonse

Strategisk viktig havneby

Ifølge tenketanken Washington Institute, er det bare et spørsmål om tid før houthi-militsen mister kontrollen over Hodeida, men også at kampen om byen vil ta tid. Tankesmien sier at den urbane krigføringen i Hodeida kan vare helt opp til fire uker før Hadi-vennlige styrker eventuelt får full kontroll over byen.

Dette får konsekvenser for matsikkerheten i landet. Havnen i byen er helt avgjørende for majoriteten av Jemens befolkning for å ha tilstrekkelig tilgang til mat, drivstoff og andre livsviktige produkter. Hvis havnen blir stengt ned, kan en allerede katastrofal humanitær krise bli enda verre.

annonse

Problemene har allerede begynt. Så lenge kampene foregår er det vanskelig å overtale kommersielle skip til å fortsette leveransene til havnen i byen. Det er derfor ikke usannsynlig at forsyningene kommer til å stoppe helt opp, eller i det minste reduseres kraftig, i tiden fremover.

Resett har snakket med Jemen-spesialisten Stig Jarle Hansen ved NMBU for å høre hva han tenker om situasjonen.

– Hodeida er strategisk veldig viktig for krigsinnsatsen til houthiene fordi det er den største havnen under houthi-kontroll. Det er også en av de største havnene i Jemen, forklarer Jemen-kjenneren.

– Siden kampene begynte, har den humanitære situasjonen til mange jemenitter blitt dårligere. Havnen i byen har nå vært blokkert i hvert fall tre uker. Det har vært vanskelig for skip å komme ut og inn.

– Resultatet er at en allerede bedrøvelig humanitær situasjon forverres ytterligere. Sivilbefolkningen kommer igjen til å lide fordi matvaredistribusjonen i landet kommer til å bli kraftig svekket. Det vil ta tid før alternative kanaler kan åpnes, argumenterer Hansen.

annonse

Konsekvenser for houthiene

Hodeida beskrives ofte som «livslinjen» til houthi-militsen, så hva blir konsekvensene for militsen hvis den faller? Hansen forklarer:

– Uten kontroll over havnen vil det være vanskelig for houthiene å ha nok tilgang på mat for å fø sine soldater og støttespillere, samt tilstrekkelig med drivstoff for drive krigsinnsatsen fremover. Våpenforsyningene fra Iran kommer derimot ikke til å bli noe særlig svekket av Hodeidas fall. Iran har andre kanaler – som for eksempel landruten gjennom ørkenen i øst – for å levere våpen til militsen. Irans forsyninger av våpen til houthiene har heller aldri vært strategisk viktig for dem. Jemen florerer allerede med våpnene som houthi-militsen anvender i sin krigsinnsats.

– Hva slags konsekvenser Hodeidas eventuelle fall får for houthiene er åpent for diskusjon. Det spørs litt på hva de vil. De har vært mye nærmere utslettelse enn dette her i fortiden. Et scenario er at de trekker seg tilbake til Sadaa-provinsen og fører en geriljakrig som kan vare lenge. Sist gang de holdt på med geriljakrig varte den fra 2004 til 2011 – så dette kan de.

– Et annet scenario er at houthiene blir presset til en fredsløsning. I denne sammenhengen, ser det ut som det er trekk som kanskje hentyder at houthiene forsøker å søke fred. Men selv med en eventuell fredsløsning er det ikke gitt at problemene blir løst. Hadi-alliansen er veldig fragmentert. Blant jemenittene er det for eksempel en enorm skepsis til rollen De forente arabiske emirater har tatt i konflikten, som mer eller mindre kontrollerer enkelte områder i syd, sier Hansen.

Stort nederlag

Tapet av Hodeida kommer til å være et stort militært nederlag for houthi-militsen, og en stor seier for de Hadi-allierte styrkene. Det er derimot ikke sikkert at den humanitære situasjonen i Jemen blir kommer til å bli noe særlig bedre av den grunn. Hansen forklarer:

– Hodeidas eventuelle fall blir uansett et stort nederlag for houthiene, men vil løse lite for sivilbefolkningen. Her er det problemer som står i kø selv om man skulle finne en fredsløsning mellom Hadi-støttede styrker og houthiene.

– Gitt de enorme menneskelige lidelsene i landet, er det veldig merkelig at det har vært så lite oppmerksomhet fra norsk presse rundt dette her, avslutter Hansen.

annonse

Les mer:

Crisis Group. Yemen: Averting a Destructive Battle for Hodeida, 11. juni 2018.

Washington Institute. The Hodeida Campaign (Part 1): Humanitarian and Political Role of Red Sea Ports, 14. mai 2018.

Washington Institute. The Hodeida Campaign (Part 2): Can Yemen Recapture Major Ports from the Houthi Rebels?, 15. mai 2018.

Washington Institute. The Hodeida Campaign (Part 3): Deterring Houthi Retaliation, 16. mai 2018.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse