Frode Berg sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva i desember i fjor. Foto: Privat / NTB scanpix
Del saken
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  

Retten i Moskva skal torsdag vurdere om den spionsiktede nordmannen Frode Berg skal løslates. Men sannsynligheten for at anken tas til følge er liten.

– Vi håper jo selvfølgelig på det beste, men vi er ikke veldig optimistiske. Det synes jeg det er veldig greit å få sagt. Noen har spekulert i om VM i fotball kan ha noe å si her, men jeg tror ikke dette er på det planet, sier talsmannen for støttegruppa Hjelp Frode Berg hjem , Øystein Hansen, til NTB.

Bergs russiske advokat Ilja Novikov har tidligere sagt at det er svært sjelden at en anke i en sak som den 62 år gamle nordmannen sitter varetektsfengslet for, blir tatt til følge før rettssaken kommer opp.

– Jeg ble lurt

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Han er anklaget for spionasje og har selv innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning.

62-åringen ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i to konvolutter der FSB mener beløpet var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

– Jeg har bare fortalt fakta. Jeg ble rett og slett lurt. Manipulert. Og nå har jeg havnet i en forferdelig situasjon, sa Berg til norske journalister som fulgte det siste fengslingsmøtet.

Belastning

Nordmannen ble varetektsfengslet for nye tre måneder torsdag 3. mai. Bak et gitter i rettssalen fortalte Berg pressen da at det er tungt å være i russisk fengsel.

Novikovs norske kollega i saken, advokat Brynjulf Risnes, opplyser til NTB at fengslingsmøtet torsdag gjelder ankebehandlingen av denne siste varetektsfengslingen. Etter det NTB forstår vil ankebehandlingen pågå omtrent like lenge som fremstilling for forlenget varetekt.

Den fengslede nordmannen sa i begynnelsen av forrige måned at han deler en 9,5 kvadratmeter celle med en annen fange. Han var bekymret for egen helse, blant annet på grunn av maten han får i fengslet.

– Det å sitte fengslet er en stor belastning. Både Bergs familie og vi som jobber med saken er bekymret. Dersom dette trekker ut i tid, kan helsetilstanden fort forverres, sier Risnes.

Talsmannen for støttegruppa legger til at han ikke har hørt noe om helsesituasjonen til Frode Berg i løpet av de siste 14 dagene.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]