Oslo 20180109. Kristin Skogen Lund, Administrerende direktør i NHO, holder innlegg på NHOs årskonferanse 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USAs begrunner sin nyinnførte stål- og aluminiumstoll med et behov for å sikre landets nasjonale sikkerhet. Uhørt, mener NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Norge ba tirsdag USA om tvisteløsningskonsultasjoner i Verdens handelsorganisasjon (WTO) på grunn av USAs tilleggstoll på stål og aluminium.

Det er en prosess NHO stiller seg bak.

– Vi er helt enige med myndighetene i det. Det er flere andre land som har bedt om det samme, og vi mener at tollsatsene USA nå pålegger sine nærmeste allierte med begrunnelse i nasjonal sikkerhet er helt uhørt. Den begrunnelsen holder ikke vann, sier Kristin Skogen Lund.

– Derfor er det trolig at WTO kanskje vil komme til samme konklusjon, fortsetter NHO-sjefen.

Opphevet unntak

Tollen Skogen Lund omtaler ble innført den 23. mars.

Den er på henholdsvis 25 og 10 prosent på stål og aluminium, og Norge og EU var, sammen med Canada og Mexico, i utgangspunktet unntatt.

Den 31. mai ble imidlertid unntaket opphevet.

– Det han (USAs president Donald Trump) gjør setter i gang en kjedereaksjon av negative konsekvenser som jeg tror bare vil eskalere. Nå er det snakk om at man kanskje skal se mot bilindustrien, og da blir det veldig ille, mener Lund om politikken som har skapt uro på det internasjonale markedet.

– Bryter systemet ned

Tollen var også utgangspunkt for en ordkrig mellom USAs president og hans canadiske kollega Justin Trudeau. Der Trump har omtalt Trudeau som «svak» og «uærlig», har canadieren slått fast at Canada «ikke lar seg herse med».

Landet er, i motsetning til Norge, en stor eksportør av stål og aluminium til USA. Ifølge 2017 importerte amerikanerne canadisk stål verdt rundt 44 milliarder kroner, ifølge CNN.

Andre store eksportører er Sør-Korea, Mexico, Brasil og Kina.

Samtidig utgjorde handelen med USA bare 0,2 prosent av Norges totale aluminium- og stålhandel i 2017. NHOs Kristin Skogen Lund understreker at eventuelle direkte økonomiske konsekvenser for Norge ikke er hovedproblemet med USAs nyinnførte tollsatser.

– Ved å gjøre dette, forrykker USA hele det internasjonale systemet og dets forutsigbarhet, lover og regler som sikrer god flyt i internasjonal handel. Man har tvistemekanismer og regler mot diskriminering som er blitt bygget opp gjennom 70 år. Det som USA nå gjør bryter systemet ned, sier Kristin Skogen Lund.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]