31 år gamle Samsoor Lahoo ble torsdag dømt til 25 års fengsel i Ungarn i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet døde i en kjølebil. Lahoo omtales som en av hovedmennene i et nettverk som smuglet rundt 1.200 flyktninger via Ungarn til Østerrike. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En domstol i Ungarn har dømt fire menn til 25 års fengsel i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil ved en motorvei i Østerrike.

De fire, tre bulgarere og en afghaner, ble funnet skyldige i drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter å organisert og gjennomført menneskesmuglingen som kostet flyktningene livet.

Den forlatte kjølebilen ble funnet på en rasteplass i Østerrike i august 2015. I lasterommet lå 71 døde mennesker, 59 menn, åtte kvinner og fem barn, alle flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan.

Obduksjonen viste at de ble kvalt under forferdelige forhold tre timer etter at de ble plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn to dager tidligere.

Anker

Torsdag fikk de fire hovedmennene, blant dem den 27 år gamle sjåføren av kjølebilen, dommen som lød på 25 års fengsel.

Aktor i saken hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, og dommene ble derfor anket på stedet.

– Dommene viser ikke på tilstrekkelig vis alvorligheten av denne forbrytelsen, mener aktor Gabor Schmidt.

– La dem dø

Under rettssaken hevdet en av de antatte hovedmennene, afghaneren Samsoor Lahoo, at han ikke ønsket at noen skulle dø.

Påtalemyndigheten la imidlertid fram opptak fra avlyttede telefonsamtaler mellom 31-åringen og de som kjørte kjølebilen, der han ba dem om ikke å åpne dørene til lasterommet.

– La dem heller dø. Det er en ordre, sier Lahoo i en av samtalene.

– Dersom de dør, dump dem i en tysk skog, la han til.

Konfrontert med dette under rettssaken, hevdet Lahoo at det bare var snakk om «tankeløse uttalelser».

Stort nettverk

Saken mot menneskesmuglerne ble ført for en ungarsk domstol ettersom ofrene døde på ungarsk territorium før lastebilen passerte grensen til Østerrike.

Ti andre menn deltok også i nettverket som skal ha smuglet over 1.100 flyktninger til Østerrike via Ungarn i 2015.

Nettverket disponerte over 15 lastebiler og tok opptil 1.500 euro, drøyt 14.000 kroner, fra hver flyktning de smugler over grensen.

De ti medtiltalte, som kommer fra Bulgaria. Afghanistan og Libanon, fikk torsdag dommer på fra tre til tolv års fengsel.

Funnet av de 71 døde flyktningene i Østerrike, sjokkerte hele Europa og bidro sterkt til at Tysklands statsminister Angela Merkel besluttet å åpne landets grenser for over 1 million flyktninger, de fleste fra krigsherjede Syria.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]