Audun Lysbakken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det ble 12.06 kjent at regjeringen ønsker at antallet amerikanske soldater utplassert i Norge skal økes fra 330 til 700, og at det skal etableres «fire oppstillingsplasser» for amerikanske fly på Rygge. USA skal nå også ha et nærvær i Indre Troms. 

I innlegget «Styrt fra Washington» kritiserer Audun Lysbakken regjeringens sikkerhetspolitikk.

«Vi ser en utvikling hvor regjeringen i stadig flere sikkerhetspolitiske avgjørelser legger seg tett opp til USA i stedet for å styrke det nasjonale forsvaret og Norges egen evne til å hevde suverenitet i nord. Det er uklok og misforstått sikkerhetspolitikk».

«Norge, som en småstat i NATO med grense til Russland, bør føre en selvstendig forsvars- og sikkerhetspolitikk».

Lysbakken har ikke fått med seg at Norge ikke kan føre noen «selvstendig forsvars- og sikkerhetspolitikk». Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier det klart:

«Norge er avhengig av støtte fra NATO. Hvis det blir krig, må støtten fungere. Derfor må landene i alliansen øve sammen».

Hensikten med opprettelsen av Nato var ifølge generalsekretær Lord Ismay å holde russerne ute, amerikanerne inne, og tyskerne nede. At USA har blitt holdt «inne» har gitt Norge sikkerhet, hva enn Lysbakken må tro om betydningen av norsk politikk for å «dempe spenningen i nord».

Hva som skjer med land som ikke er inne sammen med USA ble tydelig demonstrert i november 1956, da Sovjetunionen invaderte Ungarn. Da de sovjetiske styrkene angrep Budapest, sendte statsminister Imre Nagy ut en bønn til verden om hjelp. Ingen hjelp kom. Ungarn var utenfor, alene mot Sovjetunionen. The rest is history.

Lysbakken vet at den sittende amerikanske presidenten ikke er populær i Norge. Han forsøker derfor å selge SVs sikkerhetspolitikk inn som en nødvendig reaksjon mot Donald Trump.

«Å velge å bli mer sikkerhetspolitisk avhengighet av USA nå, når landet ledes av en uberegnelig og aggressiv president, er uansett et stort feilgrep».

I innlegget leser vi om «Trumps soldater» og «Trumps amerikanske militære». SVs alternativ er visstnok også en «sikkerhetspolitikk der vi tenker og handler selv, heller enn å la Trump tenke og handle for oss».

Trump har en utradisjonell måte å kommunisere på, både i tale og på twitter. Ved å fremstille ham som en krigshisser, beveger imidlertid Lysbakken seg bort i fra virkeligheten. Presidenten er tilbakeholden når det gjelder det amerikanske militærets involvering i andre land.

Trump vil for eksempel at de amerikanske styrkene i Syria skal trekkes ut så fort det er sikkert at IS er slått.

Ifølge Macron var det han som fikk overtalt Trump til å bli med på å gjennomføre et luftangrep mot et kjemisk anlegg i Syria i år.

Trump vil at de 28 000 amerikanske soldatene i Sør-Korea skal trekkes ut.

På en pressekonferanse etter møtet med Kim Jong-un sa Trump at USA skal slutte å være med på militærøvelser i Sør-Korea. Begrunnelsen er at de er «svært dyre» og «provoserende».

Det synes ikke som om presidenten liker militære engasjementer i utlandet. Det koster jo amerikanske skattebetalere masse penger.

Hva mener forresten Lysbakken om at Trump har startet en dialog med Kim Jong-un? Eller at Trump ønsker at G7 skal bli til G8 ved at Russland igjen skal være med?

Lysbakken forsøker på uærlig vis å slå mynt på anti-Trump strømninger i befolkningen for å få økt oppslutning om egen politikk. En politikk som er en trussel mot Norge sin sikkerhet.