Palestinske demonstranter løper fra tåregass på Gaza forrige uke. FN fordømmer nå Israels maktbruk. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 557
 •  
 •  
 •  
 •  

Avstemningen i FNs hovedforsamling ga et stort flertall til å fordømme Israel for volden på Gaza. USAs forslag om å fordømme Hamas for det samme ble avvist.

Resolusjonen ble stemt gjennom med 120 stemmer for og 8 imot. 45 avsto fra å stemme.

Hovedforsamlingen stemte over et kuwaitisk resolusjonsutkast, som langt på vei er identisk med utkastet USA la ned veto mot i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen krever også at det «straks tas steg i retning av å oppheve stengingen og restriksjonene Israel har innført» på Gazastripen, men «beklager også at det avfyres raketter fra Gazastripen mot sivile områder i Israel».

Norge stemte for

Norge stemte i favør av resolusjonen:

– På grunn av dens fasthet med vår langvarige forpliktelse til å oppnå en forhandlet tostatsløsning mellom israelerne og palestinerne, heter det i den norske delegasjonens stemmeforklaring.

Norge påpeker at resolusjonen ikke i stor nok grad viser kompleksiteten i situasjonen på bakken. Hamas og andre militære grupper på Gaza er utelatt fra teksten – det samme er Israels rett til å beskytte sitt eget territorium. I tillegg mener Norges delegasjon at deler av resolusjonen er for vag og skaper urealistiske forventninger.

– Disse tre svakhetene veier likevel ikke tyngre enn hovedsubstansen i resolusjonen, heter det i stemmeforklaringen.

Avviste USA-forslag

Resolusjonsutkastet har møtt sterk motstand fra USA, som kaller det «fundamentalt ubalansert».

– Det ignorerer grunnleggende sannheter om situasjonen i Gaza, skrev USAs FN-ambassadør Nikki Haley før avstemningen, som fastholder at Hamas bærer ansvaret for tap av menneskeliv når israelske soldater skyter mot demonstranter.

USA krevde at resolusjonen også fordømmer Hamas for å skyte raketter mot Israel og for å oppfordre til voldshandlinger langs grensegjerdet, «og dermed sette sivile i fare». Det ble avvist av hovedforsamlingen. Også her stemte Norge med flertallet.

Haley mente resolusjonen var ensidig og anklaget arabiske land for å score politiske poeng med å søke fordømmelse av Israel.

– For noen er angrep på Israel deres favorittøvelse. Det er derfor vi er her i dag, sa Haley til hovedforsamlingen.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 557
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]