Palestinske demonstranter løper fra tåregass på Gaza forrige uke. FN fordømmer nå Israels maktbruk. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Avstemningen i FNs hovedforsamling ga et stort flertall til å fordømme Israel for volden på Gaza. USAs forslag om å fordømme Hamas for det samme ble avvist.

Resolusjonen ble stemt gjennom med 120 stemmer for og 8 imot. 45 avsto fra å stemme.

Hovedforsamlingen stemte over et kuwaitisk resolusjonsutkast, som langt på vei er identisk med utkastet USA la ned veto mot i Sikkerhetsrådet.

annonse

Resolusjonen krever også at det «straks tas steg i retning av å oppheve stengingen og restriksjonene Israel har innført» på Gazastripen, men «beklager også at det avfyres raketter fra Gazastripen mot sivile områder i Israel».

Norge stemte for

Norge stemte i favør av resolusjonen:

– På grunn av dens fasthet med vår langvarige forpliktelse til å oppnå en forhandlet tostatsløsning mellom israelerne og palestinerne, heter det i den norske delegasjonens stemmeforklaring.

Norge påpeker at resolusjonen ikke i stor nok grad viser kompleksiteten i situasjonen på bakken. Hamas og andre militære grupper på Gaza er utelatt fra teksten – det samme er Israels rett til å beskytte sitt eget territorium. I tillegg mener Norges delegasjon at deler av resolusjonen er for vag og skaper urealistiske forventninger.

annonse

– Disse tre svakhetene veier likevel ikke tyngre enn hovedsubstansen i resolusjonen, heter det i stemmeforklaringen.

Avviste USA-forslag

Resolusjonsutkastet har møtt sterk motstand fra USA, som kaller det «fundamentalt ubalansert».

– Det ignorerer grunnleggende sannheter om situasjonen i Gaza, skrev USAs FN-ambassadør Nikki Haley før avstemningen, som fastholder at Hamas bærer ansvaret for tap av menneskeliv når israelske soldater skyter mot demonstranter.

USA krevde at resolusjonen også fordømmer Hamas for å skyte raketter mot Israel og for å oppfordre til voldshandlinger langs grensegjerdet, «og dermed sette sivile i fare». Det ble avvist av hovedforsamlingen. Også her stemte Norge med flertallet.

Haley mente resolusjonen var ensidig og anklaget arabiske land for å score politiske poeng med å søke fordømmelse av Israel.

annonse

– For noen er angrep på Israel deres favorittøvelse. Det er derfor vi er her i dag, sa Haley til hovedforsamlingen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon