FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) Filippo Grandi sier han som europeer skammer seg over håndteringen av redningsfartøyet Aquarius. Foto: Salvatore De Nolfi / Keystone via AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) Filippo Grandi sier Italia ikke kan ta skylden alene for migrantene i Middelhavet, og at Europa bør gjøre mer.

Italias nye populistiske regjering, bestående av det sterkt høyreorienterte og innvandringskritiske partiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen, har fått kritikk fra flere hold for å nekte migrantskipet Aquarius å legge til kai.

– Som europeer skammer jeg meg over at det er en båt som driver ute på sjøen, sa Grandi onsdag.

– Å stenge havner, uansett hvem som gjør det, truer redningshjelp på sjøen som vi har sett med Aquarius, og det er ikke den riktige løsningen, sa han.

Spanias statsminister Pedro Sanchez sa tirsdag ja til å ta imot de 629 flyktningene og migrantene om bord i Aquarius, som ventes å ankomme Valencia i løpet av helgen.

Må lytte til Italia

Grandi, som selv er italiener, påpekte at Italia har tatt mesteparten av det enorme antallet migranter som har krysset Middelhavet fra Libya til Europa de siste årene. Han understreket at «grunnen til at Italia sa at havnen var stengt, er noe vi må lytte til».

Italias innenriksminister Matteo Salvini har gjentatte ganger lovet å begrense antall innvandrere til landet, som har tatt imot mer enn 700.000 siden 2013.

– Jeg mener Italia har rett når de sier at ikke alle kan komme til Italia, sa Grandi.

Krangel

FNs flyktningsjef sier det haster å få klarhet i staters ansvar om å ta imot skip når det dreier seg om en storstilt redningsaksjon.

Den siste tiden har det skapt krangel mellom spesielt Italia og Frankrike. Salvini har ikke fått støtte for sin avgjørelse om å stenge havnene, og den franske regjeringen har brukt ord som «motbydelig» for å beskrive Italias håndtering av situasjonen.

– Uttalelsene fra Frankrike angående det humanitære skipet Aquarius er overraskende. Italia kan ikke akseptere hyklersk irettesettelse fra land som har foretrukket å se en annen vei når det gjelder innvandring, svarte den italienske regjeringen.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]