Rødts leder og ene stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes mener stortingslønna bør ned. I stedet går flertallet inn for en økning, uten at noen av representantene fra de store partiene tok oppfordringen om en debatt om saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 • 4
 •  
 •  

Tross innstendige oppfordringer fra venstrefløyen og MDG, ville ingen stortingsrepresentanter for landets største partier forsvare lønnsøkningen de går inn for.

annonse

Annonse

Både Rødts Bjørnar Moxnes og SVs Lars Haltbrekken ba de andre partiene om å ta ordet da saken ble behandlet i Stortinget torsdag formiddag. De to partiene og MDG har levert hver sine forslag om lønnskutt eller en lavere økning enn det flertallet vil gå inn for.

Ingen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti eller Senterpartiet ville imidlertid gå på talerstolen og argumentere for at det er rimelig med en lønnsøkning på 28.000 kroner.

annonse

Annonse

– La handling følge ord

Moxnes viste til at flere representanter hadde tatt til orde for at de selv må bidra til å dekke inn kostnadsoverskridelsene i Stortingets byggeprosjekt.

annonse

Annonse

– Flere partier sa: Nå må vi stramme inn for ikke å sende hele regninga til folk flest. Nå står vi her og har sjansen til å la handling følge ord. De partiene som er for lønnsøkningen bør ta ordet i debatten i dag og stå fram med rak rygg, sa Moxnes.

Han påpekte at lønna i løpet av denne stortingsperioden ligger an til å komme over millionen.

De folkevalgte vedtar torsdag både sin egen lønn og lønna til statsrådene og statsministeren. Stortingets presidentskap har gått inn for å øke lønna med 2,8 prosent, og viser til rammen for lønnsoppgjøret. Da blir årets godtgjørelse på 956.463 kroner.

Foreslår lønnskutt

Rødt har foreslått at stortingspolitikere bør tjene 8 G (grunnbeløpet i folketrygden), noe som i år tilsvarer 775.000 kroner, og innebærer altså et lønnskutt. SV er for en lønnsøkning, men mener den bør tilsvare endringen for folketrygdpensjonen i kroner, mens MDG vil ha en lønnsfrys i tre år for å bidra til å dekke inn for byggeskandalen.

annonse

Annonse

– Når er det nok? Og hvem skal gå foran og reflektere over hva som er nok? spurte Per Espen Stoknes (MDG) retorisk.

Han fikk ikke noe svar.

(©NTB)

[email protected]


Del saken
 • 4
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares
 • 4
 •  
 •  
annonse

Les også: