Foto: AFP PHOTO / Behrouz MEHRI
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.

55 år gamle Sotoudeh ble hentet i sitt hjem onsdag og brakt til det beryktede Evin-fengslet, der Irans politiske fanger sitter.

Sotoudeh er blant Irans mest profilerte menneskerettsforkjempere. Hun har nylig representert flere kvinner som ble pågrepet mens de protesterte mot regimets krav til kvinner om å bære skaut.

Sotoudeh, som fikk EUs Sakharov-pris i 2012, er blitt fengslet flere ganger tidligere etter å ha forsvart opposisjonelle og aktivister i Iran.

Mannen hennes, Reza Khandan, sier at Sotoudeh ringte ham etter pågripelsen. Advokaten sa hun hadde blitt fortalt at hun måtte sone en fem år lang straff i Evin etter å ha blitt dømt in absentia.

– Jeg har ingen anelse om hva straffen er knyttet til, sier Khandan.

Amnesty reagerer

I februar opplyste politiet i hovedstaden Teheran at 29 kvinner var blitt pågrepet for å ha vist seg uten hodeplagg i det offentlige rom.

Amnesty International reagerer kraftig på pågripelsen.

– Nasrin Sotoudeh har viet livet sitt til å kjempe for menneskerettigheter i Iran. Pågripelsen er det siste eksempelet på iranske myndigheters hevngjerrige forsøk på å hindre henne i å utføre hennes viktige arbeid som advokat, sier Philip Luther fra Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling.

Shirin Ebadi

Sotoudeh tilbrakte tre år i fengsel mellom 2010 og 2013 etter å ha blitt dømt for å ha «handlet i strid med nasjonal sikkerhet» og for å ha «spredt propaganda mot regimet». Myndighetene forbyr advokaten fortsatt å jobbe med politiske saker, og hun har ikke lov til å forlate Iran før 2022.

Sotoudeh har forsvart journalister, aktivister og andre menneskerettsforkjempere, deriblant nobelprisvinner Shirin Ebadi. Fra 2009 representerte Sotoudeh også flere dissidenter som ble pågrepet under masseprotestene det året.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]